IMG_20240409_163630_edit_341963741002569

Ja taas tein vaaleaa leipää. Kokeilumielessä tein vaan yhden leivän, mutta nyt kun on todettu meille mieluisaksi, teen ens kerralla tuplana. Tähän leipään hyödynsin aamupuuron loput. Myös perunamuusin loput voisi käyttää vastaavaan leipään.

Vuokaleipä chiaciemenillä (hyödyntäen hiutalepuuron loput)

(sopiva taikina 2 litran leipävuokaan)

3 dl hiutalepuuroa (mitä vaan, minulla oli kaurapuuroa maitoon tehtynä)

4 dl lämmintä vettä

1 rkl tummaa siirappia (tai muuta makeutta esim hunajaa tai sokeria)

25 g tuorehiivaa (tai1 kuivahiivapussi 11 g)

1½ - 2  tl suolaa (laitan isomman määrän)

2 rkl chiasiemeniä -> eivät olei välttämättömiä tai voi laittaa muita mieleisiä siemeniä

5 dl hiivaleipäjauhoja

5-6 dl vehnäjauhoja (taikina saa jäädä pehmeäksi)

Valmistaminen

Sekoita kulhossa lämmin vesi, puuro, suola, siirappi ja hiiva hyvin sekaisin esim. pallovatkaimella.

Sekoita jauhot taikinaan. Taikina saa jäädä pehmeäksi, eikä sitä tarvitse varsinaisesti alustaa/vaivata.

Laita taikinakulholle liina päälle ja jätä se kohoamaan kaksinkertaiseksi. Minulla taikina kohosi huoneenlämmössä/lämpimässä noin 50 min. Lämpimän vesiastian päällä taikina kohoaa puoleen tuntiin.

Voitele pitkulainen leipävuoka ja kauho taikina/kaada taikina suoraan vuokaan (älä siis sekoittele/vaivaa taikinaa enää). Ripottele vähän jauhoja leivän pinnalle. Taputtele leivän pinta hellävaraisesti tasaiseksi. Anna leivän kohota vielä vuoassa noin 20 min lämpimässä paikassa leivinliinan alla. Laita sinä aikana uuni kuumenemaan 200 asteeseen tasalämmölle.

Paista leipää uunin alimmalla tasolla tasalämmöllä 45 - 55 min. Matalampi isommassa vuoassa paistuva leipä kypsyy tietenkin nopeammin.

Mistä tietää että leipä on kypsä?

Kumoa leipä ja katso että pohjallakin on hyvä paistopinta. Nosta leipää leivinliinan avulla -> kypsä leipä tuntuu kokoonsa nähden kevyeltä. Koputa pohjaan sormella ja kypsästä leivästä pitäisi kuulua kumiseva ääni.

Kun olet jollakin tapaa todennut, että leipä on kypsää ja kumonnut sen vuoasta pois, peittele leipä liinoilla jäähtymisen ajaksi.

Jos leikkaat leipää sen ollessa vielä lämmin, leikkaa sahateräisellä veitsellä oikein sahaten, ei siis painaen.

GridArt_20240410_101224317.jpg

Kohonnut taikina kaadetaan varovaisesti voideltuun vuokaan, ei siis vaivata ilmoja pois taikinasta. Vähän jauhoja leivän pinnalle ja hellavaraisesti taputellaan leivän pinta tasaiseksi.

Mulla oli tarkoitus kokeilla tämä ohje niin, että laitan taikinan jo alussa kohoamaan vuokaan ja siinä kunnolla kohots niin että vuoka täyttyy, vaan tekovaiheessa unohin aikomukseni. Jää toiseen kertaan. Periaatteessa lopputuloksesta ei sais huomata tekoeroa, kun vuokakohotus riittävän pitkä. Lähinna ajansäästö mielessä kokeilis.

IMG_20240409_161036_edit_328418575051591

Vähän aikaa pitää malttaa antaa leivän jäähtyä, niin pääsee maistelemaan.

IMG_20240409_163913_edit_341885157258016

Aika lämpimänä leikkasin jo sahateräisellä veitsellä maistiaiset. Saap kuulemma tehä toistekkin. En tunnustanut, että leivässä on chiasiemeniä, kun ei kanssasyöjä niistä niin innostunut ole.