CIMG8785.jpg

Monet tekevät uunissa paistettuja lihapiirakoita, joten pääätimpä minäkin kokeilla. Otin ohjeen netistä ihan summassa.

Lihapiirakat uunissa

(8 kpl....nyt en kyllä muista, että teinkö tästä tuota määrää)

Pohjataikina

2 ½ dl maitoa
1 rkl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa oli 2 rkl)

½ tl suolaa (ens kerralla laitan enemmän)
1 pss kuivahiivaa
6 ½ dl vehnäjauhoja (-> kunnes pehmeä hiivataikina)

50 g voisulaa

Täyte:
400  g jauhelihaa
1 iso keltasipuli
2 dl kypsää puuroriisiä (eli raakana vähän vajaa dl....tämä määrä ei ole niin nökön nuuka)

+ mausteita oman maun mukaan; valkosipulia, paprikajauhetta, mustapippuria yms.

Aloita tekemällä taikina. Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi ja lisää joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Anna tekeytyä viitisen minuuttia. Lisää vähitellen vehnäjauhoja. Alustamisen loppuvaiheessa lisää voisula joukkoon. Kohota taikinaa noin tunnin verran vedottomassa paikassa.

Keitä riisit paketin ohjeen mukaan. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja mausteet ja hämmennä vielä hetki. Sekoita kypsä riisi jauhelihan joukkoon ja mausta vielä tarvittaessa.

Jaa kohonnut taikina neljään osaan. Jaa osat vielä kahteen osaan (yhteensä 8 taikinapalloa).

Painele taikinapallot soikeiksi noin 0.5 cm paksuiksi ympyröiksi. Lisää toiselle puolelle pari-kolme ruokalusikallista täytettä ja nosta toinen taikinapuoli täytteen päälle. Painele reunat yhteen. 

Kypsennä uunin keskitasolla 220 asteessa noin 15-20 minuuttia. Voitele kypsät lihapiirakat voisulalla ja anna niiden levätä hetki, että pehmenevät.

CIMG8791.jpg

Tein isomman määrän ja laitoin täytettä tapani mukaan reilusti, joten se loppui kesken. Mutta nou hätä, laitoin täytteeksi savukinkkua ja hienonnettua purjoa ja juustoa ja päälle reilusti juustoa antamaan lisämakua ja hyvin tekivät kauppansa nämäkin. Yks syöjä tykkäsi näistä jopa enemmän mitä lihapiirakoista.

Ja sitten se vastaus, että ovatko yhtä hyviä mitä oikeat öljyssä keitetyt lihapiirakat ovat.

No eivät taatusti ole, ainakaan meidän mielestä, mutta onhan tämä yksi vaihtoehto pikkusuolaiselle. Toki nämäkin tulivat syötyä meillä ihan tällaisenaan lämmitettynä ja joskus kanssasyöjä täytti nakeilla, kurkkusalaatilla yms ja ihan hyviä olivat kuulemma. Itse en ole koskaan kokenut rasvassa keittämistä vaikeaksi hommaksi, joten jos se on kriteeri tekeekö uunissa paistettuja vai öljyssä keitettyjä, niin rohkeasti vaan kokeilemaan öljyssä keittämistäkin.

 

Kun oltiin syöty uunissa paistetut lihapiirakat, niin seuraavaksi teinkin sitten näitä uppopaistettuja.

CIMG8958-001.jpg

Minä teen vieläkin uppopaistetut lihapiirakat tällä ohjeella. Joskus korvaan näissäkin osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla. Kyllä nämä perinteisesti rasvassa keitetyt  ovat vaan meillä enemmän suun mukaisia. Ihan tällaisenaan tai täytettyinä nakeilla/keitetyllä kananmunalla/kinkulla/kebabilla tai puolikkaina kuorrutettuna juustolla uunissa.