CIMG2357-001.jpg

Nykyisin meillä on aina pakastimessa kotitekoisia karjalan-/riisipiirakoita. Tällä kertaa tein tuplataikinan ja houkuttelin ystävän tulemaan meille tekemään hänelle itsellensä gluteenitomia piirakoita. Ystävä oli tehnyt aamulla taikinan kotona ja tuli sitten meille. Minä keittelin ison määrän puuroa edellisenä iltana. Vettä, maitoa, kermaa, voita, suolaa, puuroriisiä -> maukas valkoinen puuro. Meillä ei tykätä vesiriisipuurosta piirakoissakaan.

Tänmä on nyt se pohjataikina, millä minä teen jatkossa piirakkakuoret. Kentien joskus vielä kokeilen vaihtaa grahamjauhoista osan ruisjauhoiksi. Olen nyt tykästynyt grahamjauhojen käyttöön piirakkataikinassa. Grahamjauhovinkin antoi eräs vanhempi rouva leipomisryhmässä. 

Opettelin tekemään ekoja karjalanpiirakoita oman äitini ohjauksessa lähes 55 vuotta sitten. Vähän on taikina ja puurokin matkan varrella muokkautunut erilaiseksi, mutta äitin laittoi aina pienen määrän rasvaa taikinaan. Minä en ole vuosikymmeniin niin tehnyt, mutta nyt laitoin. ja kyllä se antaa pehmeyttä taikinalle. Jatkossa laitan ehdottomasti aina rasvalisän taikinaan.

Puuroa käytän nykysellään paljon enemmän mitä ennen. Teen puuron tarkoituksella turhan sakeaksi aina jo edellisenä päivänä ja laitan kylmään puuroon raakaa kananmunaa ennen piirakoiden täyttästä. Kananmuna löysyttää puuroa  ja puuro-osa ottaa väriä paremmin paistumisen aikana. Äitini voiteli piirakan näkyvän puuro-osan kananmunaseoksella, mutta sitä tapaa en ole itse käyttänyt. Mutta äitin kanssa tein kiltistä niin, kerta silloin hänellä oli ylin päätäntävalta.

Akaisemmat karjalanpiirakkapostaukset löytyvät täältä ja täältä.

Karjalanpiirakat / Riisipiirakat

(noin 25 kpll)

Kuoritaikina:

2 dl kylmää vettä

1 tl suolaa

½ dl rasvasulaa (tai öljyä)

1 ½ dl grahamjauhoja

½ dl vehnäjauhoja

noin 3 dl ruisjauhoja

Riisipuuro: (minä keitän nykyisin puuroa reilummasti, mutta kuitenkin näillä suhteilla)

3 dl vettä

3½ dl puuroriisiä

noin 1,2 litra maitoa (tästä osa kermaa?)

1-1½ tl suolaa

vähän voita antamaan lisämakua

(kylmään puuroon raaka kananmuna ennen piirakoiden täyttämistä)

Keitä ensin puuro jäähtymään tai keitä puuro jo vaikka edellisenä päivänä. Kiehauta  puuroon tuleva vesi, lisää riisisuurimot ja anna veden imeytyä suurimoihin, lisää maito ja kypsennä puuro, varo keittämästä liian kypsäksi. Mausta puuro (maistele itsellesi sopiva suolaisuus ja laita voinokare niin halutessasi) ja nosta jäähtymään. Valmis puuro saa olla hieman paksumpaa kuin tavallinen syöntipuuro ja minä laitan puuron myös hieman suolaisemmaksi mitä normi syöntipuuro on. 

Valmista kuoritaikina kylmään veteen alustaen kiinteähkö, napakka käsistä irtoava taikina. Halutessasi voi taikinankin tehdä jo edellisenä päivänä kylmään. Suojaat sen vaan hyvin, ettei kuivu.

Ajele ohuet pyöreät/soikeat kuoret tai käytä pastakonetta kuorien valmistamiseen. Suojaa ohuet kuoret esim ylösalsisin olevalla kuolholla tai muovipussilla. Jos pinoat kuoret, laita ruisjauhoja väliin, etteivät kuoret tartu kiinni toisiinsa.

(Minä ajelen pellillisen kuoria ja annan niiden olla limittäin ilman mitään jauhoja pöydällä. Kokemuksesta olen oppinut, että ne ei tartu toisiinsa lyhyessä ajassa. Sitten täytän piirakat, ajelen taaas kuoria jne. Paitamisen teen yhteen menoon, silloin kun teen yksin.)

Levitä muutamia kuoria pöydälle, jos niissä on liikaa jauhoja, isolla pullasudilla on ne hyvä lakaista pois.

Annostele piuuro kuorille, levitä puuro piirakan mallisesti

Rypytä piirakoiksi  (katso kuvia täältä) etusormilla painaen ja vetäen hieman itseen päin. Sormen pitäisi kulkea just taikinareunuksen reunasta, koska tarkoitushan on kiinnittää taikinan reuna puuro-osaan. Monet ummistavat piirakan nipistelyotteella, silloin rypytys tulee terävää ja terävät päät voivat palaa. Niitä teräviä ryppyjä vois vaikka painaa vähän matalammiksi. Aloittelevan rypyttäjän on monasti helpompi opetella rypyttämistä aloittaen keskeltä. Piirakat kaunistuvat uunissa paistuessaan. Minusta ainakin monasti tuntuu niin. Jokaisella tekijällä on omansalainen rypytyskäsi. Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa tapaa. Minä tykkään tehdä piirakkaan pyöristyneen pään, toiset taasen tekevät terävämmän.

Paista piirakat 250 - 300 asteessa (sähköuuni täysillä) kunnes puuro osa saanut hieman väriä ja pohjallakin on kunnon paistopinta. Minun pitää paistaa piirtakat uunissa aika alhaalla, jotta pohjakin paistuu hyvin.

Kasta piirakat paistamisen jälkeen kuumassa voi-vesiseoksessa tai voi-maitoseoksessa  ( 2 dl vettä/maitoa + 100 -150 g voita ) tai perinteisen tapaan piirakat voidellaan sulatetulla voilla.  Minä kastelen piirakat yksitellen kattilassa olevassa kuumassa voi-vesiseoksessa. Joskus ripsautan vähän suolaa kasteluliemeen (riippuu puuron suolaisuudesta). Anna piirakoiden tekeytyä hetken peitettynä (leivinpaperi ja liina ja piirakoita saa laittaa päällekkäinkin) ja nautiskele sitten piirakoita kylmän maidon kera.

Piirakat voidaan pakastaa myös raakana. Ensin esim. tarjottimella ja kun ovat jäätyneet, voi siirtää rasiaan, muovipussiin tms.

Piirakan kuoritaikinaa tai ajeltuja kuoria voidaan pakastaa ja näin ns tähdepuurosta, perunasoseesta tulisi tehtyä kenties useammin piirakoita, vai tulisiko?

CIMG1378-001.jpg

Nykyisin teen yleensä kuorien aloituksen kuvan mukaisesti. Toki joskus myös vanhaan perinteiseen tapaan; taikinasta hierotaan pötkylä, jaetaan osiin, osat pyöritetään palloiksi ja sitten jauhoja apuna käyttäen lättänäksi. Niitä jsaa jauhojen kanssa pinota päällekkäin. Minä laitan yleensä yhden pellillisen verran pinoonsa, niin isommissa määrissä hahmotan paremmin paljon vielä/enää on tehtävä. Yksin jos tekee esim 15o piirakkaa, niin kyllä siinä saa jo tovin tehä.

Jotkut ajelevat taikinan jo valmiiksi ohueksi levyksi ja ottavat siitä sitten muotilla valmiit ajellut kuoret. Tällä tapaa tehdessä tulee kaikista saman kokoisia. Minusta kotitekoisissa leivonnaisissa saa näkyä kotikutoisuus. Kaikkien ei tarvitse olla samasta muotista, koon tai värin puolesta. Maku ratkaisee. Se pitää olla hyvä.

Pastakonekin kaapissa on, mutta jotenkin nykyisin nautin kuorien ajelemisesta pulikalla, niin pastakone on saanut jäähäkkin kaappiin. Kenties, jos pitäis piirakkatalkoot ja olis useita tekemässä, niin sitten kaivaisin koneen kaapista käyttöön.

CIMG1382-002.jpg

 Sarjatyö periaatteella teen.Laitan puuroa nykyisin paksummalti. Silti minusta valmiissa piirakoissa ei ole meidän makuun liikaa puuroa.

CIMG2370-001.jpgCIMG2360-001.jpg

 

CIMG2372-002.jpg

Tuplataikinasta tuli 55 isoa piirakkaa. Piirakat on kastettu voi-vesiseoksessa paistamisen jälkeen. Minä kastan myös pakastettavat piirakat heti paiston jälkeen voi-vesiseoksessa. Meillä ei piirakat ole niin kauaa pakastimessa, että ehtisivät muuttaa makua. Jotkut haluavat ehdottomasti pakastaa kastelemattomat piirakat ja kastelu/voitelu tehdään vasta sulaneelle piirakalle.

CIMG2348-001.jpg

Tässä ystävän tekemät gluteenittomta piirakat.

Pohjataikinaan on laitettu 2 dl vettä, vajaa1 tl suolaa, 2 tl psylliumia, 2 dl kaurajauhoja, 1 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, 2 rkl öljyä. Leivonnassa hän käytti tummaa gluteenitonta jauhoseosta. Nuo "roskan" näköiset kuoressa tulivat tuosta tummasta jauhoseoksesta. Minäkin kokeilein ajella kuoren tästä taikinasta ja minusta se oli helppo käsiteltävä.

Me paistettiin ensin ystävän piirakat ja sen jälkeen minä paistelin omani. Juotiin yhdessä kahvit ja maisteltiin ystävän tekemiä lämpimiä piirakoita. Olipas hyvää.

CIMG1395.jpg

Ystävän jo lähdettyä kotiinsa gl piirakoiden kanssa, tein minä  omat piirakat loppuun. Keittelin puuron edellisenä iltana vähän summan mutikassa, kun en tiennyt paljonko ystäväni tekee piirakoita. Oli aika hyvä mäihä. Kun viimeiseen piirakkaan annostelin puuron kaapien puuroastian reunat nuolijalla, sain puuron riittämään kaikkiin. Yhtään ei jäänyt. Jos olis jäänyt, olisin paistanut ahvenanmaan pannukakun tähdepuurosta.

Pitihän minun maistella myös omia tekemiäni heti lämpimänä. Tykkään, kun kuori on vielä hieman rapsakka joistain kohti. Niin hyvää kylmän maidon kanssa.