CIMG3698.jpg

Porkkanalla kevennetty, ei suurustettu jauhelihakastike eli hienommalta nimeltään bolognesekastike, maistuu minullekkin.

Bolognesekastike

(4–5 annosta)

400 g  naudan jauhelihaa (käytän yleensä 10%)
1 iso keltasipuli
2  isoa porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
1-2 rkl tomaattipyrettä
360 g tlk tomaattimurskaa (yrteillä maustettua)
noin 4 dl vettä
1- 2 lihaliemikuutiota (laitoin 2)
kuivattua oreganoa ja basilikaa

suolaa (tarvittaessa), mustapippuria ja ripsaus sokeria

+ loraus punaviiniä (ei ole välttämätön, toki antaa mukavan makusäväyksen...minä lorautin kastikkeen sekaan pullon pohjallisen eli noin 1 dl)

 

Hienonna sipuli.

Raasta kuorittu porkkana karkeaksi raasteeksi.

Kuumenna pata ja laita siihen jauheliha ja sipulit rakeistumaan& kuullottumaan. Sekoittele silloin tällöin.

Lisää sekaan kaikki muut ainekset.

Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä aina välillä sekoitellen vähintään ½ tuntia....pidempäänkin saa haudutella....maku vaan paranee.

Kypsentämisen aikana on tarpeen seurata nesteen määrää. Kastike saa olla sakeaa, mutta pitkään haudutellessa siihen joutuu joskus lisäämään vettä.

Tarkista kastikkeen maku ja sakeus.

 

CIMG3683.jpg

Tykkään tehdä tällaiset ruoat padassa alusta lähtien...ei tule tiskiä paljoa. Jos ei omista pataa, voi kevyet ruskistamiset/kuullottamiset tehdä myös kattilassa tai paistaa paistinpannulla ja laittaa kastikkeen hautumaan kattilaan... jokainen tekee tyylillänsä.

CIMG3688.jpg

Kastikkeen ja täysjyväspagetin päälle raastoin vielä ripsauksen voimakasta juustoa antamaan lisämakua.

Täältä löydät hieman erilaisen pekonia ja mukulaselleriä sisältävän bolognaisekastikkeen ohjeen.