CIMG3792-normal.jpg

Jauhelihakastikkeita tulee tehtyä aika usein pikaruoaksi...semmosia tavallisia. Herkkusooseihimme kuuluu bolognaise/bolognesekastike ja sen tekeminenhän ei todellakaan aidoimmillaan ole mitään pikaista puuhaa....

Tällä kertaa otin ohjenuoraksi Kotilieden ohjeen.

Ohjeen ainessuhteet muuntuivat taasen tekovaiheessa, joten alla ohje millä minä kastikkeemme tein.

Bolognesekastike

2 isoa keltasipulia
4 pientä valkosipulinkynttä
170 g pekoniviipaletta
1 rkl öljyä
3 porkkanaa
ihan pieni pala  mukulaselleriä
400 g jauhelihaa
2½ dl punaviiniä
500 g tomaattimurskaa
1 rkl ruokosokeria
1½ tl kuivattua oreganoa
noin 3 dl vettä
  suolaa  (laitoin lähes 2 tl)
  rouhittua mustapippuria

 

Hienonna pekoni, sipuli ja valkosipulinkynnet ja raasta kuoritut juurekset karkeaksi raasteeksi.

Ruskista pekoni ja loppupuolella laita sekaan sipulit kuullottumaan. Lisää joukkoon jauheliha ja paahda koko ajan sekoitellen muruiseksi seokseksi.

Lisää sekaan viini, vesi, juuresraaste, tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 1 -2 tuntia.... joissakin ohjeissa hautumisajaksi mainitaan jopa 4-6 tuntia, vaan ihan niin kauaa en ole koskaan malttanut bolognaisekastikettani haudutella. Sekoittele kastiketta kypsentämisen aikana muutamia kertoja ja seuraa nesteen riittävyyttä....lisää tarpeen mukaan vettä tai viiniä.

Tarkista valmiin kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Tarjoa kastike keitetyn (täysjyvä)spaghetin kanssa....halutessasi ripottele vielä parmesanjuustoraastetta annoksen päälle lisämakua tuomaan.

CIMG3807-normal.jpg

Hyvää oli ilman parmesanjuustoakin.

Jos tekee isomman annoksen soosia ja kyllästyy sen syömiseen ihan tällaisenaan pastan kanssa, voisi loppua käyttää kotoisasti mukaellen esim tortillojen/burritojen/enchiladaksien täytteeksi (lisämausteilla potkua täytteeseen) tai ihan vaan voileipien päälle + juustoa pintaan ja uuniin gratinoitumaan tai vaikkapa hot dogien täytteeksi, kuten joku bloggareista (anteeksi, en enää löytänyt kuka) antoi vinkin jauhelihakastikkeen hyädyntämiseen hävikkiviikolla....ne hot dogit olivat todella herkullisen näköisiä...