torstai, 25. huhtikuu 2024

Helppo teriyakilohi (minä kypsensin airfryerissä)

IMG_20240422_115610_edit_34378097067613.

Teriyakilohi on ehdottomasti yksi oma lemppariruokani. Tämä kuuluu meillä ruokiin, joita toinen syöjä ei edes maistele. Ei kalan, eikä maustamisen takia. Saanpahan herkutella yksin, ei oo mikään ongelma.

Netistä löytyy monia hieman erilaisia teriyakilohi ohjeita. Lähinnä ero on siinä, että käyttääkö valmiskastiketta  vai tekeekö kastikeseoksen itse. Minä halusin tehdä nyt hyvin simppelin version, joten ostin kaupasta valmista teriyakikastiketta. Tämä on hyvin simppeli ruoka ja tähän tarvitaan vain kala, ripsaus suolaa, teriyakikastiketta ja seesaminsiemeniä.

Olen aina hieman vierastanut kala-riisi yhdistelmää, mutta teriyakilohen kanssa keitetty riisi lisäkkeeksi passaa kyllä oikein hyvin. Minä maustoin keitetyn riisin vielä makealla chilkastikkeella ja ripottelin annoksen pinnalle paprikaa ja kevätsipulia.

Minä otin ohjenuoraksi tämän Kotilieden ohjeen. Käykää kurkkaamassa linkistä alkuperäinen ohje.

Kotilieden ohjeen mukaan kala kypsennetään uunissa 200 asteessa noin 20 min, mutta minä halusin kypsentää kalan airfryerissä.

IMG_20240422_115323_edit_34400270438802.

Ekan erän kypsensin OBH Nordicassa. Toisen erän valmistin Russelissa ja täytyy todeta että vanhan simppelin OBH Nordican eduksi tämä taisto kääntyi. Nopeampaan kypsyi siinä ja täräkämmin. 180 astetta ja 10 minuuttia. Halusin kalan saavan väriäkin.

Ihan omin kätösin leikkasin kalalle alustan isommasta foliovuoasta, kun en halunnut soosin valuvan pitkin laitetta, eikä ollut helposti saatavilla yläkaapista tuohon laitteeseen mahtuva pyöreä vuoka.

Minä tein kalan alla olevalla ohjeella. Kotilieden alkuperäinen ohje täällä, mihin käytetään kalaa 600 g

Teriyakilohi

noin 250 g kirjolohta (nahka mukana)

ripsaus suolaa

teriyakikastiketta (2-3 rkl)

seesaminsiemeniä (noin 1 tl)

Leikkaa kala kahteen annospalaan. Laita kalat vuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele pintaan hieman suolaa ja levitä teriyakikastike pinnalle. Ripottele seesaminsiement pintaan. Alkuperäisen ohjeen mukaan seesaminsiemenet paahdettaisiin, vaan minä olen aina pinnannut tämän vaiheen. Kala saa maustua noin 15 min, jos siihen on aikaa. Minä laitoin sen heti kypsymään OBH Nordican airfryeriin 180 lämpö ja 10 minuuttia. Jos tehokas airfryeri, kannattaa tsekata jo aikasemmin. Kalan saa ja pitää jäädä keskeltä meheväksi. Kypsentääpä kalan sitten uunissa tai airfryerissä, kannattaa kalan kypsyys varovaisesti tarkistaa esim haarukalla paksuimmasta kohdasta. Väri on muuttunut vaaleaksi.

IMG_20240422_160150_edit_46010932149790.

Fileen pyrstöpään kypsensin toisena päivänä kokeilumielessä Russelissa pienemmässä vuoassa. Lämmöksi laitoin Russeliinkin 180, mutta saadakseen yhtä ruskean mitä toisessa airfryerissämme, pitää laittaa lämpöä enemmän.

IMG_20240422_163517_edit_45903736397122.

Tämä palanen päätyi pienempinä palasina vihersalaatin osaksi.

IMG_20240422_115632_edit_34281819736816.

Voip olla, että aika pian syön taas uudelleen teriyakilohta. Ja teriyakibroileriakin vois kokeilla. Sitä en ole muistaakseni koskaan tehnyt?

IMG_20240425_225608.jpg

Minä käytin  tällaista teriyakikastiketta, kun ei meidän Sokkarilla ollut muuta.

IMG_20240422_115649_edit_34254097085629.

Kala oli ihanan mehevää.

IMG_20240422_125653_edit_46030710424001.

Kun minä herkuttelin teriyakilohella, herkutteli kanssasyöjä paistetulla paprikariisillä ja kebabilla. Tämä taasen lukeutuu ruokiin, mitä minä en nykysellään syö. Paits tuota paprikariisiä voin popsia ihan sellaisenaan.

torstai, 25. huhtikuu 2024

Daven kuvia

IMG_20240406_143103_edit_196314737638338

Dave x 2

IMG_20240417_083500_edit_106475093605891

Auringonpalvoja.

IMG_20240417_111632_edit_115173165774396

Päiväkävely suuntautuu hyvin usein kylille, jos Dave saa päättää suunnan. Viime viikolla oli jo nänkin lumettomia päiviä.

IMG_20240419_095751_edit_216712859092328

Välillä tarkkaillaan näinkin päin tapahtumia. Mamma mulle vähän välillä motkottaa minun nenutaiteesta ikkunassa.

IMG_20240419_095807_edit_216660243407088

Useimmiten kylläkin tarkkailu/kyttäyssuunta on takapihan poikki tielle/kevyenliikenteen väylille x2, ja kaiki mikä liikkuu pitää puhutella. Ja välillä haaveillaan kesästä ja takapihalla köllöttelystä.

IMG_20240419_112439_edit_216600674168569

Jokiranta on suosikkipaikkoja kävelylle niin Davelle kuin palvelusväellekkin.

IMG_20240419_112418_edit_216644881641677

Meillä olikin ihmettelemistä, kun noin paljon puita oli kaadettu sitten viime näkemän. Hui!

IMG_20240420_123722_edit_289106865820545

Takatalvi yllätti. Hui, ei hyvä, en tykkää, märkää lunta. Onneks mamma luovutti yritykset lähteä pitemmälle lenkille ja mentiin kotia.

IMG_20240420_122253_edit_289160122574796

Aamupäiväjumpat ja leukojen venytykset, että jaksaa puhutella kaikki vastaantulevat lenkillä.

IMG_20240409_122509_edit_345287042110416

Välillä oli jo näinkin vähälumista ja aurinkoisia ulkoilukelejä.

IMG_20240327_112152.jpg

Mamma väittää, että minä jo harmaannun??

IMG_20240327_090104_edit_110573665866099

Paljonko mahtuu pienen mäyriksen suuhun mussutuspeittoa? Dave ei enää juurkaan puresele peittoihin reikiä, mutta iltaisin hyvin usein mussuttaa omia peittojaan.

 

keskiviikko, 24. huhtikuu 2024

Nakkikeitto (Kari Aihisen ohjetta mukaellen)

IMG_20240423_110113_edit_111321707454042

Jo pitkän aikaa on ollut tarkoitus kokeilla nakkikeittoa Kari "Kape" Aihisen tapaan, kun sitä somessa on niin hehkutettu. Viimeinkin sain aikaiseksi tehdä tätä juustoista nakkikeittoa. Tosin tein kotona olevista aineksista, joten Karin ohjetta mukaelin aika paljon. Laitoin keittoon keittojuureksia enkä siis mukulaselleriä, porkkanaa ja palsternakkaa  ja hyvää tuli niistäkin. Purjokin vaihtui kevätsipuliksi, paprikajauhetta lisäsin mausteeksi yms...

Alkuperäinen ohje tähän nakki-koskenlaskija keittoon Kari Aihisen tapaan löytyy täältä, käykää kurkkaamassa sekin, jos ei ohje ole jo tuttu.

IMG_20240423_110419_edit_111190396112478

Minä tein keiton tälleen. Valmista keittoa tulee ohjeella noin 2 litraa.

Nakkikeitto

(Kari Aihisen ohje mukaeltuna, tässä linkki alkuperäiseen ohjeeseen)

1 l vettä

1 lihaliemikuutio

suolaa (aluksi vaan ½ tl, lisää maisteluvaiheessa tarpeen mukaan)

mustapippuria myllystä oman maun mukaan (minä laitoin ainakin 10 kierrosta)

paprikajauhetta (aluksi vähän vajaa 1 tl)

3-4 laakerinlehteä

_________________

6-7 isoa perunaa (kuorittuja pieniä lohkoja noin 8 dl)

1 pieni pss keittojuureksia (laitoin vaan 200 g pussillisen, mutta näitä voisi laittaa enemmänkin, jolloin perunamäärää voi halutessaan pienentää)

_________________

400 g nakkeja

nokare voita

1 oikein iso keltasipuli

________________

noin ½ pakettia maustamatonta Koskenlaskijaa (laitoin reilun ½ pkt)

2-3 dl pakaste maissia

2 kevätsipulia (tai pätkä purjoa

_______________

kourallinen persiljaa

Valmistaminen

Laita vesi ja mausteet kattilaan kuumentumaan.

Kuori perunat ja lohko ne. Huuhtele lohkot ja laita ne kypsymään maustettuun liemeen noin 10 minuutiksi. Lisää sitten pakastekeittojuurekset ja jatka kypsentämistä.

Kypsymisen aikana paloittele nakit ja hienonna keltasipuli ja paista ne paistinpannulla kunnolla ruskeiksi. Lisää ainekset kattilaan.

Kun ainekset alkavat olla kypsiä, lisää keittoon paloiteltu juusto, pakastemaissit ja hienonnettu kevätsipuli ja anna keiton hautua kunnes juusto on sulanut.

Lisää keittoon hienonnettu persilja (minä laitan monesti vasta lautaselle persiljan, kun ei toinen syöjä siitä niin tykkää) Tarkista keiton maku.

IMG_20240423_110125_edit_111282032541557

Joka tykkää reilusti maustetusta vois lisätä keittoon vielä esim valkosipulia  tai vaikkapa chiliä jossakin muodossa.

 

maanantai, 22. huhtikuu 2024

Helppo cyrryn makuinen broilerikastike (paistetuista koipi-reisipaloista)

IMG_20240420_143741_edit_288956024681957

Nykyisin meillä kypsyy Russelissa aika usein broilerin koipi-reisiä eri ruokia varten. Ihan niitä valmiiksi marinoituja. Nahkaa ei käytetä, niin ruoissa ei meitä haittaa valmismarinadin maku.

Minä käytän tällaiseen kastikeeseen nesteeksi yleensä maito-ruokakerma seosta, mutta hyvää kastiketta tulee myös kanaliemi-ruokakermaseoksella tai pelkästään maitoon tehtynä.

Ohjeella tehden tulee lempeän makuista tavallista broilerikastiketta. Voimakkaammista mauista tykkäävät laittavat mausteita enemmän ja lisäksi esim valkosipulia, soijakastiketta, currytahnaa, chiliä jossakin muodossa jne.

Postauksen kahden eri kerran broilerikastike valmistui tällaisella minun perusohjeella, minkä saa helposti muokkaamalla erilaiseksi lisäämällä esim herkkusieniä, kasviksia, ananasta, persikkaa, jotain juustoa jne. Jos tykkäät hyvin löysistä/ohuista kastikkeista, vähennä vähän jauhoja.

Meillä alla olevalla ohjeella tehden tulee 3 - 4 annosta, riippuen kuinka nälkäsiä syöjät ovat.

Broilerikastike (lempeästi cyrryn makuinen, reilusti lihainen sakeahko kastike)

50 g voita tai margariinia

currya (min laitan vain 1 tl, eikä maistu voimakkaasti valmiissa kastikkeessa)

½ dl vehnäjauhoja (tällä määrällä tulee sakeahkoa kastiketta, jos nestettä 5 dl)

noin 3 dl maitoa

2 dl ruokakermaa (tai tämäkin määrä maitoa)

(kanaliemikuutiosta vajaa puolet)

sitruunapippuria/mustapippuria oman maun mukaan

suolaa (riippuen muista käytetyistä mausteista noin ½ tl aluksi)

sitruunan mehua (noin 2 rkl)

ripsaus sokeria, ainakin jos laittaa currya reilummasti

noin 250 g kypsää paloiteltua broileria (minulla koipi-reisipaloja riivittynä pineiksi haarukkapaloiksi, ei nahkaa mukana)

Valmistaminen:

Sulata rasva kattilassa. Lisää curry ja anna sen rasvaliukoisena mausteena kuumentua kattilassa. Lisää sitten jauhot, sekoita ja heti perään nesteet kylmänä. Sekoita koko ajan pohjaa myöten kunnes kastikepohja kiehuu. Lisää muut mausteet ja hauduta kastiketta noin 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää kastikkeeseen kypsät  paloitellut lihat ja kuumenna kastike kiehuvaksi miedolla lämmöllä. Anna hautua muutama minuutti, että lihapalat kuumenevat. Kun sekoitat kastiketta, sekoita varovaisesti, etteivät lihat muusaannu liemeen. Tarkista kastikkeen maku ja sakeus mieleiseksi. Jos kastike on makuusi liian sakeaa, lisää pieni loraus maitoa (tai vesikin käy)

Screenshot_20240421_081713_edit_29016613

Tässä kuvassa on samalla ohjeella eri kerralla tehty broilerikastike. Curryn määrästä riippuen ruoasta tulee aina vähän eri väristä. Meillä toinen syöjistä ei tykkää voimakkaasta curryn mausta, niin en laita sitä kauhean paljoa.

Keitetyn riisin tai jonkun mallisen keitetyn pastan kanssa yleensä syödään tällaista kastiketta. Kastike valmistuu samaan aikaan, kun normi pitkäjyväinen riisi kiehuu toisessa kattilassa.

Screenshot_20240421_081640_edit_29021014

Nykyisin laitan usein leivinpaperin Russelin astian pohjalle, kun kypsennä broilerin koipi-reisipaloja, vaan en nyt löytänyt sellaista kuvaa puhelimen reilusta 5000 kuvasta. grilliritilää en ole käyttänyt lihojen alla, kun tykkään että pohjalla saa olla hieman kosteutta. Lihat kypsennnän useimmiten airfryertoiminnolla 175 - 200 asteessa vähintään tunnin. Joskus laitan pikkasen vettä vuoan pohjalle ja lämpöä säädän lihojen ulkonäön ja kypsyyden  suhteen. Ja riippuu siitäkin miten hoppu on lihat saada kypsiksi. Pitsaan, piirakkaan, keittoon, kastikkeeseen yms ruokiin  aika usein nykyisin paistan koipi-reisiä, koska tykätään lihana siitä enemmän maullisesti mitä esim filesuikaleista. 6 kpl koipi-reisiä mahtus Russelin astiaan kerralla kypsymään.

sunnuntai, 21. huhtikuu 2024

Pienet minipannarit mansikka-kerma-rahka päälyksellä

IMG_20240419_170151_edit_215975918326464

Minipannareihin käy ihan tavallinen pannaritaikina. Minä teen taikinan 3 dl maitoa -> 12 kpl.

Kurkkaa minun käyttämäni ohje minipannaritaikinaan täältä.

Aika usein näihin päätyy meillä makeat päälykset, mutta myös esim tonnikalamössöpäälyksellä olen minipannareita tehnyt ja tykättiin. Eli kaikenlaiset syolaiset päälykset sopivat myös näiden pintaan. Tällöin olen jättänyt sokerin kokonaan pois taikinasta.

Tälläkin kertaa laitoin  helpot ja nopeat makeat päälykset. Kermavaahdon " dl vispiä) sekaan sekoitin rahkaa (reilu ½ pientä prk) ja vähän sokeria. Pohjalle jäähtyneisiin pannareihin sipaisin mansikkahilloa, sitten kerma-rahkaseos ja pinnalle mansikoita. Tomusokeria siivilöin vielä pintaan ja herkku oli valmis.

IMG_20240419_164254_edit_216038898041075

Ostin HalpaHallista espanjalaisia mansikoita, mitkä osoittautuivat yllättävänkin maukkaiksi. Eivät toki kotimaisten veroisia, mutta ihan ok. Eikä hinnallakaan pilattuja noin 3 e/rasia ja tuosta tulee meillä useampaan herkkuun tuoreita mansikoita.

IMG_20240419_155029_edit_216217516799653

Uunista tulon jälkeen minipannarit huokaisevat, mutta se kuuluu asiaan. Minä tein tällä kertaa 2 munalla ja jauhoja laitoin 2 dl, mutta palaan kyllä entiseen 1 munan ohjeeseen. Muoto on mitä on, mutta nämä kaunistuvat saatuaan pääliset pintaansa.

IMG_20240419_170203_edit_215946980171266

Osan minipannareista päälystin ja osan halus kanssasyöjä syödä sellaisenaan. Tämä versio minipannareista oli meille mieleinen, kun ei ollut liian makeaa päälyksineen.