1223644.jpg

Italialainen jauhelihapiirakka

Valitse pohjaksi jokin alla luetelluista ohjeista....

1. rahkavoitaikina ( 250 g voita/margariinia+250 g vehnäjauhoja+1 tl leivinjauhetta+2 dl rahkaa)

2. sekoitettu voitaikina ( 250 g rasvaa+250g vehnäj.+1 tl leivinj+1½dl kylmää vettä, taikina on tehtävä etukäteen kovettumaan)

3. perunavoitaikina ( 250 g rasvaa+1 tl leivinj.+250 g vehnäj.+250 g soseutettua perunaa+½tlsuolaa)

4. kermaviilitaikina ( 150 g rasvaa+5 dl vehnäj.+½tl suolaa+1½ tl leivinjauhetta)

5. mieleisesi kaupan valmistaikina

- muistin virkistämiseksi... voitaikinahan tehdään niin että jauhot + rasva+kohotusaine/mausteet nypitään ryynimäiseksi ja siihen lisätään rahka, kermaviili tms... jos taikina löysää, niin se jähmettyy kylmässä...

- minä käytin rahkavoitaikinaa, koska tein piirakan aikaisin tänä aamuna ja rahkavoitaikina on siitä hyvä että sen voi leipoa heti... esim. sekoitettu voitaikina on tehtävä etukäteen kovettumaan esim. ed. iltana...

Täyte

400 g jauhelihaa

1 - 2 sipulia

2 - 3 valkosipulinkynttä tai valkosipulia muussa muodossa

suolaa, jauhettua valkopippuria

-> ruskista jauheliha + hienonnettu sipuli ja mausta seos heti kuumana mieleiseksesi, nosta jäähtymään

Valkoinen juustokastike

3 rkl rasvaa

2 rkl vehnäjauhoja

3 dl maitoa

1-2 dl juustoraastetta

suolaa, mustapippuria muutama rouhaisu myllystä

- sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi

- lisää neste kylmänä ja kuumenna kastike kiehuvaksi koko ajan sekoittaen

- lisää juustoraaste ja mausteet, älä enää keitä

-tarkista maku

-lisäksi tarvitset kananmunaa piirakan voiteluun

Piirakan kokoaminen vuokaan

- jaa pohjataikina kahtia ja kaulitse toisesta osasta pohja -> voideltuun piirakkavuokaan, myös reunoille

- laita jauhelihatäyte pohjalle

-sitten valkoinen juustokastike

- kaulitse toinen ona pohjataikinaa ja tee siitä kansi piirakalle kts. kuvaa, voitele piirakan pinta kananmunalla ja tee loputaikinasta  koristeita piirakan pinnalle, voitele vielä koristeosatkin...

- voit kiinnittää koristeosia hammastikuilla.... mutta kyllä ne pysyvät paikoillaan ilmankin, kun piirakan pinta on voideltu koristeiden alapuoleltakin, etkä laita esim reunuskoristetta liian kireälle... niinkuin minulla näemmä meni muutamasta kohdasta....

- pistele haarukalla muutamia höyryaukkoja piirakan pintaan ( tai tee omenaporalla muutama koristereikä... samalla höyryt pääsevät niistä ulos eikä pinta nouse kuprulle)

- sitten piirakka onkin valmis paistettavaksi + 170 - 200 asteessa 30 - 40 min... esim.pohjataikinasta riippuen. Piirakka kannattaa paistaa alimmalla tasolla ritilän päällä, jotta se paistuu myös pohjalta. Minä tein piirakan rahkavoitaikinasta ja se paistui 35 min... ja oli kypsä myös pohjasta. Ainaskin rahkavoitaikina ottaa väriä helposti liikaakin pinnalta, joten varro ettet paista piirakkaa liianakaan tummaksi... tosin makuasiahan sekin on. Minä tykkään paistaa niin että on kunnon paistopinta...

- anna piirakan vetäytyä = jäähtyä haaleaksi ennen syöntiä ( se jämäköityy, täyte jähmettyy)

1223640.jpg

.. tässä piirakan täyttovaihe....

1223641.jpg

... kannen laittamista....veitsellä leikataan ylimääräinen pois vuoan ulkoreunaa vasten... ylimääräisestä taikinasta kannattaa tehdä koristeita....

1223643.jpg

... piirakka uuniin menossa pisteltynä....

1223649.jpg

.. kun piirakka on kypsä, sen kannatta antaa tekeytyä/jähmettyä ainaskin puoli tuntia ennen syöntiä...

... joidenkin mielestä tämä piirakka on parempaa ihan kylmänä mitä lämpimänä.... itse tykkään siitä ihan pikkasen haaleana... jos voitakinapohjaiset piirakat tarjotaan liian kuumina niiden rasvaisuus korostuu epämielyttävällä tavalla...