CIMG0779.jpg

Porkkanasämpylät ovat meillä yllättävän tykättyjä. Pohjaksi teen milloin minkäkinlaisen sämpylätaikinan, useimmin kaura-vehnäpohjaisen.

Porkkanasämpylät

(minä teen tästä 18 kpl sämpylöitä)

6 dl nestettä (laitoin 3 dl maitoa ja 3 dl vettä)

noin 5 dl hienoa/ohutta porkkanaraastetta (3 isoa porkkanaa)

1 pussi kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)

1 rkl tummaa siirappia (tai hunajaa, sokeria)

2-3 tl suolaa (jos tykkäät vähäsuolaisesta, laita vaan 2 tl)

3 dl kaurahiutaleita

½ dl rypsiöljyä (tai rasvasulaa)

vehnäjauhoja -> pehmeä taikina (minulla menee noin litra - vähän yli)

Valmistaminen:

Lämmitä neste 42 asteiseksi (kuivahiivalla), jos käytät tyorehiivaa 37 asteiseksi.

Lisää hiiva, suola, siirappi ja sekoita sekaisin.

Jos porkkanaraaste on kovin kylmää, etkä halua sen jäähdyttävän taikinaa, lämmitä porkkanaraastetta vähän mikrossa ja lisää sitten se taikinan alkuun.

Lisää kaurahiutaleet ja öljyloraus anna taikinan tekeentyä 5 min.

Alusta taikina pehmeäksi vehnäjauhoilla. Jos et aio pyöritellä sämpylöitä, voi taikinan jättää aika löysäksi.

Kohota taikina lämpimässä.

Leivo sämpylöiksi. Tällä kertaa minä hieraisin sämpylät pitkulaisiksi. Eli ensin pyöreäksi tasapintaiseksi ja siitä sitten soikeaksi. Voit myös hellästi hieroa tangon ja leikata sen paloihin ja nostaa ne pellille.

Kohota sämpylät hyvin, peitettynä lämpimässä paikassa. Leivinliinan päälle voisi laittaa muovin, niin kohoaminen nopeutuu.

Paista sämpylät tavallisen uunin keksitasossa 200-225 asteen lämmössä noin 15 min, kunnes saaneet kauniin värin ja tuntuvat kevyiltä.

CIMG0767-001.jpg

Halutessaan sämpylät voisi voidella vedellä, piimällä, kananmunaseoksella ja laittaa koristeita pionnalla, vaikkapa kauurahiutaleita tai siemeniä.

CIMG0776.jpg

Näitä pitää tehdä pian uudemmankin kerran.

Pakastin porkkanaraastetta sopiviin annospusseihin sämpylöitä ja porkkanapiirakkaa varten, kun oli kertynyt luomuporkkanoita reilummasti jääkaappiin.