Hyvää arkiruokaa....vaihteeksi tein lihamurekkeen pötkyäksi, enkä vuokamurekkeeksi, mitä useinmiten harrastan. Vuokamurekkeen ohjeita löytyy useita jauhelihakategoriasta.
Lihamureke syntyi mukaellen valion ohjetta. Vähän enemmän makuja laitoin murekemassaan.
Lihamureke
1 dl maitoa (tai ruokakermaa tai vettä tai kermaviiliä)
½ dl korppujauhoja
1 iso kananmuna
vajaa tl suolaa
vajaa tl paprikajauhetta
½ tl rouhittua mustapippuria
ripsaus jauhettua valkopippuria
1 iso keltasipuli
öljyä sipulin freesaukseen
400 g naudan jauhelihaa (käytän 10%)
2 dl juustoraastetta
2 rkl ketsuppia
2 valkosipulin kynttä raastettuna
reilusti tuoretta persiljaa ja basilikaa hienonnettuna
Pinnalle ripoteltavaksi noin 1 rkl korppujauhoja....ei ole välttämätön.
Sekoita keskenään maito, korppujauhot ja muna. Anna turvota n. 10 min.
Hienonna sipuli ja paista se tilkassa öljyä pannulla pehmeäksi.
Yhdistä kaikki ainekset.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Paista pieni koepala ja tarkista että maku on mieleisesi.
Muotoile taikina mahdollisimman tasaiseksi murekkeeksi uunivuoassa (leivinpaperin päällä)....katso että pinnastakin tulee tasainen. Tässä voi apuna käyttää veistä/lastaa.
Ripottele pinnalle korppujauhoja.
Paista lihamureketta uunin alatasolla (vähän alle) 200 asteessa 30 - 40 min tai kunnes mureke on kypsää. Sen saat selville leikkaamalla murekkeen keskeltä kahtia ja katsomalla. Kypsennysaikaan vaikuttavat murekkeen muoto ja paksuus.
Kun olet todennut murekken olevan kypsä, peitä/kääri se foliolla ja anna tekeytyä 5 min ja leikkaa se sitten viipaleiksi tarjolle.
Minä kypsensin samassa vuoassa lohkoperunoita parskaalilisällä. Tällä kertaa kuorin perunat, sekoitin sekaan öljyä, keltasipulilohkoja suolaa, paprikajauhetta, mustapippuria ja pakasteparsakaalia ja laitoin kaikki samassa vuoassa kypsymään. Tykkäsin parsakaaleista, mutta kauan uunissa ollessaan menettävät kauniin vihreän värin, joten ensi kerralla humpsautan ne vähän myöhemmin sekaan kypsymään. Kun lihamureke oli kypsää, nostin sen tekeytymään folion sisään ja nostin uunin lämmön 225, jotta perunat saivat kunnolla paahdettua pintaa.
Kommentit