CIMG4692.jpg

Lauantaista maanantaihin olimme reissussa pääsiäisen aikaan. Automme nokka suunnattiin jälleen kerran siskon porukoiden luo Kaaville. Mehän teemme ruoat yhdessä keittiössä häärien ja ylipuhuipa siskoni minut tekaisemaan heille sämpylöitäkin litran taikinasta lauantai iltapäivällä. Noh, minähän olen aina valmis leipomaan...Tässä joitakin ruokakuvia yhteisistä päivistämme.

Yläkuvassa olevan aterian söimme sunnuntaina. Ja lisäksi tuossa oli vielä lampaan ulkofilettä tarjolla. Laitoin sen kyllä ruoaksi, mutta syönyt en. Lammas nyt vaan ei kuulu omiin lemppareihin, ei nyt, eikä ole koskaan kuulunut. Vaan tehtävähän se oli, kun sisko pyysi... onneksi oli ottanut fileen sulamaan, eikä sitä paistia...

CIMG4654.jpg

Kananmunat meinas mennä pöytään koristelematta, mutta minusta niihin kuuluu tulla päällyksiä. Hetkisen katselin siskon varastoja ja vaihtoehtoja oli vaikka kuinka. Päädyin tekemään yhdestä avocadosta tahnan munien päälle. Tahnassa on soseutettu avocado + paljon sitruunan mehua + suolaa+ chiliä + mustapippuria. Päällä pala mustaa oliivia ja paprikaa. Simppeliä, mutta hyvin maistuivat.

CIMG4665.jpg

Salaatin teko meillä menee niin, että sisko nostelee pöydälle kaikenlaisia salaattiaineksia ja minä sitten päätän mitä laitetaan. Välillä kyselen onko sulla sitä tai tätä ja melkein aina löytyy kaikkea mitä haluaisin laittaa. Onhan meillä niin samanlainen maku salaattienkin suhteen.

Tässä salaatissa on pohjana pehtoorin salaattia ja frisee salaattia. Lisäksi miniluumutomaatteja, kurkkua, eri värisiä parikoita (niitä pienen pieniä söpöjä makeita paprikoita) hunaja- ja verkkomelonia, viinirypäleitä ja paljon tuoretta basilikaa

CIMG4672.jpg

Lampaan lisäksi toiseksi pääruoaksi tehtiin burgundin pataa (ilman porkkanoita, koska niitä haluttiin lisukkeeksi). Lihana padassa on naudanpaahtopaistia isohkoina kuutioina. Lihojen ruskistamisen jälkeen pataan laitettiin reilusti punaviiniä, vähän vettä + herkkuseienien liemi, sipuleita isoina lohkoina, suolaa, lihafondia, timjamia, mustapippuria. Kaiken annettiin muhia, kunnes liha oli pehmoista (reilu tunti). Sitten lisättiin kokonaiset valutetut herkkusienet ja hillosipulit ja ihan vähän vaaleaa Maizenasuusssrustetta ....annettiin vielä hetken muhia ja tarkisteltiin makua.

CIMG4687.jpg

Burgundinpataa syötiin keitetyn riisin, keitettyjen porkkanoiden (maustettiin hunajalla, rakuunalla ja suolalla) ja keitetyn parsakaalin ja bimin kanssa.

CIMG4642.jpg

Ihan ekaa kertaa tuli täältä meitin kaupasta ostettua bimiä....heräteostos, kun sitä huomasin myynnissä olevan meidänkin pienellä paikkakunnalla. Sisko oli ostanut lisukkeeksi parsakaalia, joten yksiin meni tämäkin asia toisistamme tietämättä.

Näin kertoo mm tämä sivu hybridivihanneksista....

Bimi-tuotemerkillä myytävä broccoliini on varsiparsakaali, parsakaalin ja kiinalaisen parsakaalin hybridi. Bimi on maultaan pehmeän makea ja maistuva varsiparsakaali. Sen kaikki osat, varret mukaan lukien, ovat syötäviä. Bimin voi syödä sellaisenaan, grillattuna tai höyrytettynä vaikkapa lihan tai kalan lisukkeina.

CIMG4677.jpg

Ja sitten se lampaan liha....

CIMG4682.jpg

Marinoitua lampaan ulkofilettä ja punaviinikastiketta (kastike on ihan jauheesta tehty, mihin lisäsin voita antamaan kiiltoa ja lisämakua. Ei olis ollu pieni viinilorauskaan pahitteeksi, mutta en sitä nyt kuitenkaan laittanut.) Punaviiniä kyllä kului ruokajuomana ihan kiitettävästi...

CIMG4614.jpg

Lihalle tehtiin marinadi; punaviiniä vajaa dl, öljyä loraus, suolaa vajaa tl, tuoretta rosmariinia reilusti, valkosipulia 3 pulleaa kynttä, sokeria ripsaus.

CIMG4619.jpg

Liha pätkäistiin kahteen osaan ja ujutettiin muovipussiin marinadin kanssa muutamaksi tunniksi. Päälle laitettiin vielä tuoretta rosmariinia oksat.....epäilin jo sitä tulevan liikaa, mutta ei se valmiissa liian voimakkaasti maistunut. Kerran pari käänneltiin sitä jääkaapissa ollessa.

CIMG4644.jpg

Pinta ruskistettiin voissa paistinpannulla....aika hyvä tuoksu tuli marinadista....sitten liha meni takaisin pussiin pannulla olevien "nesteiden" kanssa. Sopivalla hetkell'ä liha laitettiin paistumaan uuniin... ekan kerran katoin sitä, kun sisälämpötila oli 57, vaan todettiin ettei meitin syöjät syö sitä, joten laitoin sen vielä hetkiseksi uunin. Kaiken kaikkiaan liha oli vajaa 200 asteisessa uunissa vajaat 20 min. Lihan sisälämpötila näytti 64 astetta, kun otin lihan tekeytymään. Noin 10 min levon jäkkeen leikkasin lihan viipaleiksi tarjolle. Maistelin minäkin ½ cm pienen suikaleen, mutta ei minusta lampaan lihan fania tullut, vaikka toisille se maistuikin.

CIMG4684.jpg

CIMG4697.jpg

Makeina herkkuina nautimme mm. mämmiä kermalla/vaniljakastikkeella, mustikkarahkaa, suklaamunia ja makeita leivonnaisia....niistä laitan muutaman kuvan ja ohjeen myöhemmin...