CIMG3769.jpg

Olen vallan tykästynyt Leenan kaurarieskaan.

Ihan pikkasen olen ohjetta muokannut mm lisäämällä taikinaan öljyä, suurentamalla suolamäärä ja joskus myös jauhoja joutuu laittamaan hieman enemmän, riippuen millaisia kaurahiutaleita käyttää. Helppo ja nopeatekoinen rieskaohje, millä tulee taatusti ihanan pehmoisia rieskoja, kunhan ei vaan laita taikinaa kovaksi, eikä polta rieskoja uunissa.

Huom! ohjeella tulee 10 isoa rieskaa, joten jos ei tarve ole niin monelle rieskalle, muista pienentää ohje.

Kaurarieska
(teen tästä yleensä 10 isoa rieskaa....pieniä annosrieskoja tulee tietty paljon enemmän...)

750 g kaurahiutaleita
1 1/2 l kiehutettua vettä
1 rkl suolaa (saa olla hieman kukkurakin?)
4 dl kylmää vettä
vehnäjauhoja (käytän yleensä 5 - 6 dl)

+ noin 1 dl öljyä (lisätty, ei alkuperäisessä ohjeessa)

Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi.

Lisää siihen kaurahiutaleet ja sekoita rivakasti esim. pallovatkaimella.

Lisää suola, öljy ja kylmä vesi ja sekoita sekaisin.

Anna seoksen jäähtyä kylmäksi. (tekemistä voi jatkaa, vaikka puuro olisi vielä hieman haaleaa....jos on hoppu.)

Lisää taikinaan sen verran vehnäjauhoja, että voi leipoa rieskoiksi....taikinan pitää jäädä pehmoiseksi.

Ripsauta vehnäjauhoja pellille rieskojen alle (minä laitan leivinpaperin pellille), jaa taikina keoiksi ja ripsauta jauhoja päälle ja taputtele sitten pyöreät rieskat....liian ohuiksi ei kannata ottaa, sillä pehmoinen rieska ohenee paistuessaan. Jos pelkäät leivinpaperin palamista, voi näkyvän ylimääräisen paperin leikata saksilla pois.

Pistele rieskat esim. haarukan piikeillä.

Paista rieskat  uunin yläosassa noin 250 asteessa. Muista tsekata, etteivät pääse kärvähtämään.  Aikaa menee 10 min molemmin puolin, riippuen rieskojen paksuudesta ja uunin lämmöstä. Kun päältä ruskeatäpläinen ja pohjakin paistunut, on rieska valmis. Monissa uuneissa käy niin, ettei pohja meinaa paistua kunnolla...itse en käytä alalämpöä, vaan käännän rieskan ylösalaisin lopussa, jotta paistuu tasaisemmin.

Nosta paistetut rieskat päällekkäin heti kuumina ja peitä ne heti leivinliinalla/pyyhkeellä (+ laita muovikin vielä päälle.)

Parhaimmillaan rieskat ovat vastapaistettuina hetken liinan alla pehmenneinä, mutta tällä ohjeell atehty rieska on hyvää vielä seuraavanakin päivänä.

CIMG3765.jpg

Minä tykkään, jotta rieskassa saa ja pitää olla kunnon paistopintaa....ei ny sentään polttaakkaan kannata.

CIMG3773.jpg

Nam!