CIMG3338.jpg

Focacciaa tulee tehtyä aika usein. Milloin mitäkin pinnalle laittaen.. Aurinkokuivattu  tomaatti kausi meneillään, joten sitä ainakin pitää meillä laittaa. Rosmariini ei kuulu lempparimausteisiin, joten se saa meillä jäädä pinnalta pois, vaikka monet sitäkin laittavat.

CIMG3344.jpg

Focaccia ohjeita on netti pullollaan....minulla ohjenuorana nykyisin alla oleva ohje.

Focaccia

 

4 dl vettä

25 g tuorehiivaa

2 tl suolaa

1 tl sokeria

n. 8 dl vehnäjauhoja

½ dl öljyä (oliiviöljyä oikeasti, vaan mulle kelpaa rypsi/rapsi...)

 

Pinnalle esim.

fetaa/salaattijuustoa

aurinkokuivattuja tomaatteja paloiteltuna

tomaattien öljyseosta tai muuta öljyä (sekaan valkosipulia?)

oliiveja (en laita aina)

(tai vaikkapa punasipulia ohuina puolirenkaina)

suolaa (en laita aina)

mustapippuria rouhittuna (en laita aina)

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja jauhot vähitellen vaivaten. Lisää  öljy alustamisen aikana. Jätä taikina löysäksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

 

Jaa kohonnut taikina 2-3 osaan ja taputtele/kaulitse esim. soikeat leivät pellille (paperin päälle voisi sipaista öljyä). Tietenkin tästä voi tehdä myös yhden ison focaccian.....minusta nämä soikeat pienet on vaan söpömpiä.   Kohota leivät hyvin.

Tee kohonneeseen leipään sormilla kuoppia ja voitele pinta reilulla öljyllä. Minä käytän hyödyksi yleensä aurinkokuivattujen tomaattien öljyn. Laita pienityt "sattumat" leivän pinnalle painaen ne kuoppiin. Laita ripsaus suolaa (esim karkeaa merisuolaa tai sormisuolaa) ja rouhaise vielä mustapippuria päälle....niin halutessasi.

 

Paista leipää noin 225 asteisen uunin keskitasossa 15-20 -25 minuuttia. Leivän paksuudesta ja uunin lämmöstä riippuen. Varo paistamasta liian kuivaksi. Jotkut voitelevat leivän vielä paiston jälkeenkin öljyllä, vaan minä en...  Anna focaccian jäähtyä ritilällä peittämättä. Parasta tuoreena vastapaistettuna.

 

CIMG3341.jpg

Tämän focaccian pinnalla on vain öljyä (seassa vähän valkosipulia), juustoa ja aurinkokuivattua tomaattia.