CIMG5838.jpg

Muutama päivä sitten kutsuin kotia lounasvieraita. Ruokana oli ihan vaan kalakeittoa. Sille lisukkeeksi tekaisin aamusta sämpylöitä. Jauhoina tällä kertaa kaurahiutaleita, rouheista sämpyläjauhoseosta ja vehnäjauhoja. Sämpylät mahtuvat paistumaan kahdelle pellille....minä tein kummallekkin pellille eri mallisia.

Sämpylät

(18 kpl isoja sämpylöitä)

2 dl maitoa

3 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

1½ tl suolaa

1 tl sokeria

2 dl kaurahiutaleita

6 dl rouheisia sämpyläjauhoja

vehnäjauhoja (....kunnes pehmoinen taikina  eli 5-6 dl)

50 g pehmeää rasvaa

Lämmitä netseet 42 asteiseksi. Lisää nesteeseen kaurahiutaleisiin sekoitettu kuivahiiva, suola ja sokeri. Sekoita kunnolla. Alusta taikina pehmoiseksi jauhoilla. Laita rasva alustamisen yhteydessä. Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä. leivo halutun malliset sämpylät. Minä tein tästä määrästä yhteensä 18 kpl sämpylöitä. Kahta eri mallia. Kohota sämpylät hyvin peitettyinä lämpimässä paikassa. Paista sämpylät 225 asteisessa uunissa 12-15 min sämpylöiden koosta riippuen. Koska nesteenä on maitoa, ottavat sämpylät paistopintaa paljon helmpommin mitä vesipohjaiset sämpylät, joten vahtaa uunia, ettei sämpylöistä tule liian tummia... jos haluat sämpylöihin pehmoisen pinnan, peitä ne uunista oton jälkeen leivinliinalla.

CIMG5828.jpg

Vaikken tehnyt sämpylöitä tuon enempää, riitti niistä aterialle, ruokavieraan mukaan ja ystäväperheellekkin vielä iltapalasämpylät.

CIMG5832.jpg

Tuoreissa sämpylöissä on vaan yksi vika....niitä tulee syötyä ihan liian monta....