CIMG1644.jpg

En ole koskaan ollut piimäisten makeiden piirakoiden fani ja tässä pohjataikinassa ei ole edes munaakaan, niin hieman epäillen rupesin ohjetta kokeilemaan... vaan väärässä olin. Ihan hyvä muhkea piiras lopputuloksena. Vähällä vaivalla ja ilman kananmuniakin. Eikä ole yltiömakeaa, vaikka ripsasinkin vielä valmiin piirakan päälle sokeria.

Tällä kertaa laitoin omenat pieninä kuutioina ja sekaan sokerit ja kanelin, vaan tokihan omenat voi myös lohkoa ja latoa pohjan päälle.... varmaankin kauniimpi lopputulos. Hoppu oli teossa, niin piti saaha suit-sait piirakka uuniin ja joutua vieraiden kanssa syömään...

Omenapiirakka (piimäinen pohja)  HUOM! ohje on munaton

(tavallinen uunipellillinen)

Taikina:
5 dl piimää
1 dl sulatettua voita/margariinia (öljykin kuulemma käy)
3 dl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
noin 1 litra omenakuutioita (myös pakasteomenakuutiot käyvät)
½ dl fariinisokeria + ½ dl tavallista valkoista sokeria (+ vielä vähän sokeria paistuneen piirakan päälle)
2 tl kanelia

(ripsaus kardemummaa päälle tai taikinaan)

Valmistaminen:
Kuori ja kuutioi (tai lohko....karkea raastekkaan ei pöljämpi ole) omenat. Sekoita joukkoon sokerit ja kaneli (ja kardemumma).

Sekoita piimä, rasvasula  ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja lisää piimän joukkoon siivilän läpi pallovatkaimella sekoittaen. Kaada sekoitettu taikina leivinpaperilla (minä laitan aina kaksi paperia päällekkäin, koska tämänkin pohja tummuu helposti liikaa pohjalta) vuoratulle pellille. Levitä omenakuutiot päälle.... myös ihan reunoille asti. Paista vähän alle 200 asteen lämmössä  tavallisen uunin keskitasossa noin 25 minuuttia. Muista tarkkailla piirasta kypsymisen aikana ja käännä pelti tarvittaessa....etuosa paistuu monissa uuneissa huonommin kuin takaosa. Kokeile kypsyys tikulla keskeltä piirakkaa. Kuiva tikku = kypsä piirakka.

Anna piirakan jäähtyä ja leikkaa se sitten annospaloiksi. Tästä leikkaa hyvinkin 24 isoa palaa.

Tarjoa lisukkeena löysää kermavaahtoa, jäätelöä tai vaniljakastiketta.... on toki ihan ok arkipiirakka tällaisenaankin

 

CIMG1643.jpg

Minä otin ohjeen täältä. Alkuperäinen ohje on Kotilieden sivuilta nimellä talkooväen omenapiirakka.