CIMG6042.jpg

Tällaisia pikkupitsojen näköisiä pikkupiirakoita ollaan meillä tehty vuosikaudet. Välillä ahkerammin ja välillä harvemmin. Kermaruusulla näin ennen joulua pikkasen erilaisella täytteellä olevia piirakoita ja viimeinkin muutama viikko sitten sain näitä tehtyä. Taatusti ei jää viimeiseksi kerraksi, niin mieleisiä nämä meille olivat ja ovat. Pohjana näissäkin on nypitty rasva-jauhoseos pohja, joten pohjan rakenne on ihan erilainen mitä tavallisesta pitsataikinasta tehdyissä pikkupitsoissa/piirakoissa on.

Minä tein täytteen jo edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi. Tällaiseksi ohje muuntautui minulla....

Pienet jauhelihapiirakat (sekoitettu täyte)

Minä teen tällä ohjeella 29 kpl ohutpohjaista pikkupiirakoita

Pohjataikina:

175 g voita tai margariinia (kovana)

7 dl vehnäjauhoja

3/4 tl suolaa

2½ dl kylmää maitoa

35 g tuoretta hiivaa (eli 3/4 paketista)

Täyte:

400 g naudan jauhelihaa

1 prk ananaspaloja hyvin valutettuna ja pienemmiksi leikattuna.....ensi kerralla taidan laittaa murskaa

1 keltasipuli hienonnettuna

100 g chili-paprikatuorejuustoa (eli puoli pkt)

kukkura 1 dl tomaattimurskaa

suolaa

mustapippuria

pitsamaustetta

2 pulskaa valkosipulin kynttä

1 punainen suippopaprika ihan pieninä kuutioina

2½ dl juustoraastetta täytteen sekaan

+ pinnalle laitettava juustoraaste ( käytin lähes kokonaan 500 g pussillisen juustoraastetta yhteensä)

Voiteluun 1 kananmuna

Nypi voi ja vehnäjauho. Liuota hiiva kylmään maitoon ja lisää suola seokseen. Kaada neste rasva-jauhoseokseen ja alusta/sekoita tasaiseksi taikinaksi. Hiero taikinasta tanko jauhotetulla pöydällä ja jaa se 29 osaan. Pyörittele osaset palloiksi ja laita ne pellille leivinpaperin päälle...minä laitan tällaisia vain 9 kpl  50 senttisen uunin pellille. Kohota pallerot hyvin.

Valmista täyte. Ruskista jauheliha yhdessä hienonnetun sipulin kanssa. Lisää seokseen mausteet, tuorejuusto, juustoraastetta 2-3 dl ja paprikakuutiot.  Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja maistele täytettä....jokainen laittakoon täytteen mieleisekseen. Minä maustoin aika reilulla kädellä.

Paina kohonneet pohjat esim. lasilla litteäksi.... tämän vaiheen minä tykkään tehdä sormilla painamalla kaksin käsin ja jätän vain ihan ohuen reunan. Voitele reunat kananmunalla ja laita täyte keskelle. (täyte kannattaa jakaa kulhossa kolmeen osaan, niin tietää minkä verran saa täytettä laittaa pellilliselle) Ripottele piirakoiden päälle vielä juustoraaste. Paista 200- 225 asteisessa uunissa kypsiksi....älä kuitenkaan turhan kuiviksi.

CIMG6027.jpg

Minä haluan tällaisissa piirakoissa täytettä olevan reilusti ja laajalla alalla... pellille ei mahtuisi yhtään enempää kuin 9 kpl täytettyinä. Toki jos lasilla painaa vaan pienemmän syvennyksen keskelle, menee täytettä vähemmän. Ohjeessa oleva täytemäärä on mitoitettu 27 reilutäytteiselle piirakalle.

CIMG6031.jpg

CIMG6047.jpg

Olivat meistä ihania!

Aikaisemmin postaamiani vastaavia piirakoita vähän eri suhteilla löydät mm jauhelihaversioita täältä ja täältä  ja kinkku-herkkusieni versioita täältä.