Viime viikonloppuna tuli leivottua vaikka mitä, sillä siskon porukka Kuopiosta oli kyläilemässä ja kuulemma pakstimet olivat tyhjänä leivonnaisista. Mikäs sen mukavampaa...minähän kyllä leivon, kun vaan olis leivonnaisetn syöjiä...

CIMG3654-normal.jpg

Aloitetaan ihan tällaisella peruspiirakalla. Muistaakseni tämä ohje on alkujaan Kotiruoka-kirjasta....tällä kertaa tein piirakan pikkasen pienemmälle pellille mitä yleensä ja siitä tulikin ihan muhkean paksuinen piirakka.

Pehmeä omenapiirakka

(paksuhko piirakka 33x32cm pellille)

Pohjataikina:

4 munaa

3 dl sokeria

150 g sulatettua voita haaleana

2 dl maitoa (omenamehullakin olen tehnyt)

2 tl vaniljasokeria (tai vanilliinisokeir käy myös)

3 tl leivinjauhetta

5 dl vehnäjauhoja

Pohjan päälle:

5-6 isoa omenaa kuorittuna ja lohkottuna

reilusti kanelia ja sokeria omenoiden päälle

Sekoita taikinaan tulevat kuivat ainekset sekaisin. Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna-sokerivaahtoon sulatettu rasva. Lisää kuivat ainekset siivilän läpi taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita taikina huolellisesti tasaiseksi. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin (minä laitan aina kaksi paperia päällekkäin, jotta pohja ei tummu liikaa) päälle ja levitä se pellille tasaisesti. Taikina on aika löysää, älä siis lisää siihen summan mutikassa jauhoja.  Kuori omenat ja asettele lohkot taikinan päälle. Ripottele pinnalle ihan reilusti kanelia ja sokeria. Paista piirakka uunin keskitasossa n. 200 asteen lämmössä 20-25 min. Jos uunisi paistaa epätasaisesti, käännä pelti puolessa välissä arvioitua kypsymisaikaa. Tämä piirakka kypsyy yllättävän nopeasti, älä siis paista sitä turhan kuivaksi. Tarkista piirakan kypsyys pellin keskiosasta....kuiva tikku= kypsä piirakka. Anna piirakan jäähtyä ja leikkaa se sitten halutun kokoisiksi paloiksi.

CIMG3675-001-normal.jpg

Ohjeella tulee ihan tavallista pehmoista omeppupiirakkaa, ilman mitään sen kummempiä lisäpäällyksiä yms.... välillä hyvää ihan tällaiset peruspiirakatkin. Ja ainahanpiirakan  lisukkeena voi tarjota esim palan jäätelöä tai vaniljakastiketta tai löysää vaniljaista kermavaahtoa.