CIMG0585-001-normal.jpg

Tällä kertaa tein annosrättänöitä. Pikkasen turhan isoja annoksia, vaan yllätyksekseni kaikki syöjät popsivat annoksensa ihan kokonaan...

Koska itselläni ei ole mitään vakiohjetta rättänälle, katselin netistä erilaisia ohjeita.... jauhoissa eroja, sentään kaikissa ruisjauhoja (suurimmassa osassa ohjeita pelkästään ruisjauhoja), toisissa lisänä ohrajauhoja ja toisissa lisänä vehnäjauhoja. Pelkäsin pelkästä rukiista tulevan liian voimakkaan makuista joillekin syöjille, siksi itse laitoin osaksi vehnäjauhoja. Valmistusohjeissakin on isoja eroja....missä vain sulatetaan rasva ja sekoitetaan ainekset taikinaksi ja toisissa ohjeissa pitää kaivaa vatkain esille rasvan ja sokerin vaahdottamista varten.

Otin ohjenuoraksi tämän ohjeen, pienin muutoksin.

Alusta asti oli selviö, että teen annosrättänöitä, jotta saan uudistettua jokunen aika sitten ostamani vuoat. Pikkasen turhan täyteen vuoat laitoin, vaan kaik tuli syötyä....

Mustikkakukko eli rättänä

(6-8 annosta)

200  g voita  (tai margariinia)
3/4  dl sokeria
2 1/4  dl ruisjauhoja + 1 dl vehnäjauhoja ( tai koko määrä ruisjauhoja)
3/4  tl leivinjauhetta

Täyte

8  dl  (400 g) pakastemustikoita
n. 1 dl sokeria (mulle piisaisi pikkasen vähempikin)
1/2  dl perunajauhoja ( tuoreille mustikoille piisaa 1/4 dl)

 

Lisäksi tarjoiluun tarvitaan kermaa vaahdotetttuna tai vaniljakastiketta tai  jäätelöä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauho-leivinjauheseos.
Erota taikinasta vajaa 2/3 ja taputtele se uunivuoan (Ø 18 - 20 cm) pohjalle ja reunoille 3 - 4 cm korkeudelle. Taputtele loppu taikina leivinpaperille kanneksi ja laita se jääkaappiin hetkeksi. TAI valmista annosrättänöitä
Sulata mustikat mikrossa (nopeuttaa mustikkakukon kypsymistä).... no enpä sulattanut. Taitaa olla aika pieni ajansäästö....  Lisää mustikoihin sokeri ja perunajauho. Kaada seos vuokaan. Aseta kansi päälle. Pikkuisten rättänoöiden kannen taputtelu onnistuu ihan kämmenien välissä ja lupsauttaa vaan suoraan täytettyihin vuokiin.
Paista iso rättänä 175-200 asteessa 30-40 min. Annosrättänät paistuivat samassa lämmössä (lopussa pienensin lämpöä) suurin piirtein saman ajan, sillä olivat aika korkeita. Kannattaa tsekata vuoan keskeltä, jotta on varmasti kypsää.
Tarjoa haaleana vaniljakastikkeen tai kermavaahdon ja jätskipalasen kanssa.

 

CIMG0579-normal.jpg

Kypsiä ovat, vaan pikkasen keskeltä huokaisivat ( siis laskeutuivat) lämpimänä pitämisen aikana...

 

CIMG0590-normal.jpg

Vaniljakastikkeen kanssa rättänöistä nautiskeltiin kalakeittolounaan jälkkärinä oman porukan ja naapurin kanssa. Ja loput syötiin ihan vaan sellaisenaan herkkuna illemmalla. Päivän herkkukiintiö taisi ylittyä.