CIMG0604.jpg

Nämä kuvat ovat ekalta kerralta, kun tein uunissa paistettavia donitseja. Tästäkin kokeilusta on jo aikaa ja donitsipeltikin odotti pääsyä käyttöön kaapissa yli vuoden. Ostin sen ihan hetken mielijohteesta ollessani kaupoilla ystävän avustamana.

Sitten alkoi se hyvän uunidonitsiohjeen metsästys. En tiedä olenko täydellistä vieläkään löytänyt, mutta alla olevalla ohjeella olen pari kertaa tehnyt ja tänään pääsee kokeiluun paljon kehuttu Suklaapossun ohje.(tällä ohjeella en minä saanut onnistumaan ollenkaan, oma postaus) Kauhean isoja eroja ei eri ohjeissa ole, erot syntyvät lähinnä mitä nesteeksi ja mitä mausteeksi vai onko mitään muuta mausteena kuin sokeri ja millä kuorrutetaan /missä kieritellään paiston jälkeen donitsit.

Olen lueskellut monien donitseja tehneiden  kommentteja eri ohjeista ja todennut taas kerran, yhden superhyvä on toisen just ja just tehtävä, jopa ei koskaan enää tällä ohjeella kategoriaan kuuluva.. Riippuu varmaan siitäkin, mitä kotona uunissa paistettavilta donitseilta odottaa. Jos niitä verrataan esim. näihin, häviävät kotitekoiset taatusti. Meillä/minulla ei sellaisia odotuksia ollut, joten tämä eka kerta tuotti niin hyvän tuloksen, että rohkenen sen blogiini laittaa. Eräs kauneusvirhe näissä on, jotkut donitsit kohosivat niin reilusti, että keskiaukkko umpeutui. Sen saa korjattuaaaa pikaisesti, ihan vaan omenaporalla pyöräyttää donitsiin reijän, mutta minä en sitä tehnyt näissä.

CIMG0593.jpg

Minä päädyin ottamaan ohjenuoraksi Hellapoliisin ohjeen, siksi ettei piimää ollut ja halusin makua antavaksi aineeksi kardemumman ja sitruunan. Sekin oli jo päätetty ennen ohjeen valintaa, etten rupea donitseja kuorruttamaan muuten kuin pyörittelemällä ne sokerissa.  Teen sitten toiste kuorrutettuja.

Pieniä muutoksia tein Hellapoliisin ohjeeseen, lisäten taikinaan esim kardemumman määrää ja suolaa. Nämäkin donitsit voitaisiin paiston jälkeen voidella sulalla voilla ja vasta sitten kieritellä sokerissa/kanelisokerissa/sokerilakritsiseoksessa yms.

Uunnissa paistetut donitsit

(ohjeella tulee 12 kpl uunidonitsipannun syvennyksellä paistettua donitsia)

3 dl vehnäjauhoja (ensi kerralla laitan ihan vähän enemmän)
2 tl leivinjauhetta (ensi kerralla laitan ihan pikkiriikkisen vähemmän)
1 dl sokeria ja 2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa (ei alkuperäisessä ohjeessa ollenkaan, mutta kannattaa ehdottomasti laittaa)
yhden pienen sitruunan raastettu keltainen kuori (+ vähän appelsiinin kuorta)
1 tl kardemummaa (alkuperäisessä ohjeessa vain ½ tl)
½ dl öljyä (tai sulatettua muuta rasvaa)
1 muna
1 dl maitoa

Lisäksi tarvitaan;

esim. Siro erikoishienoa sokeria

tai sokeri-kaneliseosta

tai sokeri-lakritsijauheseosta

tai sokeri-kuivattu marjajauheseosta

TAI tee kuorrutettuja donitseja, jolloin tarvitset

jotain kuorrutusta esim. kinuski, sula suklaa, sula lakritsi, sulatetut omarkarkit  jne

tai tomusokerikuorrutusta eri tavoin maustettuna

Kuorrutettuihin donitseihin saa vielä lisänäyttävyyttä kaikenlaisilla strösseleillä ja nomparelleilla, suklaaspritsauksin jne.

Valmistaminen:

Mittaa taikinaan tulevat kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne hyvin.
Raasta joukkoon hyvin pestyn sitruunan (+ appelsiinista ihan vähän) ohuelti raastettu keltrainen kuori.
Lisää kardemumma, öljy, muna ja maito ja sekoita taikina tasaiseksi ihan vaan lusikalla (tai haarukka-tai pallovatkaimella.) Älä sekoita taikinaa turhan kauaa, ei haluta sitkoa taikinaan..
Voitele donitsipellin syvennykset reilulla öljyllä, laita massa pursotinpussiin ja pursota syvennyksiin mahdollisimman tasakokoisia donitsiaihioita. Ohjeella tulee just 12 kpl.
Paista 200-asteisessa uunissa tavallisen uunin keskitasolla 6-10 minuuttia. Seuraile paistumista, uunit paistavat niin eri tavalla. Älä paista donitseja liian kuiviksi. Donitsin pitää olla kiinteä mutta pehmeä. Päältä vain ihan pikkuisen vaalean ruskea. 

Kumoa/irrota donitsit pellistä heti kuumina. Jos ei irtoa heti, anna olla hetkinen ja irrota ne sitten yksitellen. Irtoavat hyvin, kun laittaa öljyä reulusti syvennyksiin, vaikka kaikissa ohjeissa käsketään voitelemaan vain pienellä öljymäärällä. Mulla jotkut kokeilut jämähtivät syvennyksiin, enkä saanut millään kaikkia irti ehyenä, siis kun olin voidellut pienellä öljymäärällä.

Kääntele lämpimät donitsit Siro erikoishienossa sokerissa TAI voitele donitsit sulatetulla voilla ja sokeroi vasta sitten, jolloin sokeri tarttuu koko donitsiin paremmin. Jos ei voitele voilla, sokeri ei tahdo tarttua päälläpäin paistumassa  oleeseen puoleen. Makeutta tulee kyllä riittävästi, koska sokeri tarttuu hyvin toiselle puolelle. Tarjolle niin päin kuin kumottuna on.

CIMG0600.jpg

Kuten näätte, omenaporalla olisi ollut töitä, vaan empäs painanut uusia reikiä donitseíhin. Ja eri kokoisiakin ovat, laitettakoon se huonojen käsien piikkiin.

CIMG0607.jpg

Nämä on siis kasteltu heti lämpiminä sokeriin. Monissa ohjeissa kehoitetaan voitelemaan ensin sulalla voilla ja vasta sitten sokeroimaan. Maultaan tykkäsimme näistä paljon. Näistäkin riitti ystäväperheille maistiaisia. Minä tykkäsin näiden donitsien rakenteesta.