CIMG7319.jpg

Netistä löytyy lukuisia versioita nikkarin vuoasta. Käsittääkseni alkuperäinen ohje on löydettävissä täältä ja Anneli Leinon käsialaa. Hän kertoo jutussa reseptin olevan vanha, ainakin 30 vuoden takaa jostain reseptikortistosta. Onkohan ne niitä pieniä kortteja, mitä minullakin on jossain varastossa aikamoinen laatikko?

Vaikka nikkarin vuoasta ei meidän lempiruokaa olekkaan vielä muodostunut, laitan ohjeen blogiini koska varmasti monet  tykkäävät makkararuoista ja moni tykkää tästäkin, jos nettiin on uskomista? Jos teillä lukijat on uusia fiksausvinkkejä tähän ruokaan, niin kiitollisena niitä kommenteissa vastaanotetaan. Kokeillut olen esim lisämausteilla ja sinihomejuustolisällä. 

Wurstin ohjeessa mainittiin suolakurkku lisäkkeenä, mutta jospa laittaskin sitä jo kypsymisvaiheeseen?  

Valion ohjeessa käytetään mausettua kermaa ja terttutomaatteja ja reilusti makkaraa.

Maku-lehden versio näkyy noudattelevan alkuperäistä ohjetta.

Kolme kertaa olen nikkarinvuokaa tehnyt, mutta vieläkin lisämakuja kaivattiin.

Ylin kuva on alkuperäisellä ohjeella tehty, vähän pienempänä määränä vaan.

 

Tässäpä alkuperäinen ohje, suluissa minun kommenttejani.

Nikkarin vuoka

(neljälle)

5  isoa keitettyä perunaa (noin 600 g)

3-4  tomaattia (ihan tavallisia isoja)

1 sipuli (joissakin ohjeissa punasipulia)

1/2 - 1pkt lenkkimakkaraa (minä laitoin puolikkaan lenkin, mies kaipasi heti lisää makkaraa vuokaan, voisiko olla jotain mausteisempaa makkaraa?)

Kerma-muna-mausteseos

2 - 2½ dl ruokakermaa (joissakin ohjeissa tämä on vaihdettu maidoksi, minä kokeilen ens kerralla jotain maustettua kermaa)

2 munaa

1/2 tl suolaa  (enemmän)

mustapippuria myllystä muutamia rouhaisuja

1/2 tl paprikajauhetta (enemmän)

(+ muita mieleisiä mausteita ?)

Pinnalle

2 dl juustoraastetta (emmental)

 Valmistaminen

Viipaloi kuoritut keitetytperunat, tomaatit, sipuli ja makkara.

Lado viipaleet vuorotellen limittäin pystyyn vuokaan.

Sekoita kermaan munat ja mausteet. Maistele lientä. Makuja saisi olla reilusti, sillä perunat imevät niitä.

Kaada liemi vuokaan ja ripottele päälle juustoraastetta.

Paista noin 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja kerma-muna seos on keskeltäkin hyytynyt

CIMG9550.jpg

Tässä versiossa käytin minilumuutomaatteja, paprikaa ja auraakin on vähän juustoraasteen alla. Valkosipuliakin tässä on  ohjeessa mainittujen mausteisden lisäksi.

CIMG9558-001.jpg

Tässä samainen versio kypsänä. Tämän maku oli jo lähellä sellaista, että tekisin toiste.

Maku-lehti hehkutti tätä lohturuoaksi, ihan sille tasolle tämä ei tule meillä koskaan yltämään, mutta ihan käyttökelpoinen edullinen arkiruoka tämä on.