CIMG7726-001.jpg

Laitetaanpas tällaiset helpot lisukkeet, jos joku vaikka vielä arpoo pyhien jonkin aterian lisukkeita.

Hasselbackan porkkanoita olen tehnyt aika usein, kun minusta ne ovat niin nättejä ja toki hyviäkin. Aikaa menee uunissa kypsentämiseen yllättävän pitkään, varsinkin jos tykkää hieman ylikypsistä, paahtuneista, kuten me. Kerran kokeilin porkkanoiden esikypsentämistä kiehauttamalla , mutta en tykännyt lopputuloksesta. Mistä tahansa "juureksesta" voi tehdä Hasselbackan tapaan esim peruna, porkkana, palsternakka, punajuuri, kurpitsa sopivat tähän tarkoitukseen.

Ajatuksen näiden tekoon löysin täältä. Lue tuolta alkuperäinen ohje.

Minä valmistin alla olevan ohjeen mukaan.

Hasselbackan  porkkanat

tasapaksuja porkkanoita (minulla oli 10 hoikkaa )
suolaa
mustapippuria myllystä
n. 50 g voita
1 pullea valkosipulinkynsi
n. 1 dl korppujauhoja ja/tai parmesaania ohuena raasteena
rakuunaa tai muuta haluttua yrttiä

(koristeeksi jotain vihreää esim persiljaa )

Pese juurekset hyvin. Kuori Tai älä kuori, oman mieltymyksen mukaan. Minä kuorin, koska kaikki syöjäni eivät sietäneet kuoria.

Leikkaa juureksiin ohutteräisellä veitsellä viillot noin 1/2 sentin välein. Älä kuitenkaan leikkaa aivan pohjaan saakka. Leikkuusenn on erilaisia tapoja, ettei vahingossa leikkaa porkkana/perunaa poikki. Katso täältä yksi tapa.

Notkista voi kulhossa ja mausta voi hienonnetulla valkosipulilla, suolalla ja mustapippurilla ja rakuunalla (käytin kuivattua). Hiero voi juuresten pintaan reilusti kädellä, pinnalle saa jäädä ihan voinokareita.

Nosta juurekset uunivuokaan/pellille viillotettu pinta ylöspäin ja ripottele pintaan korppujauhot.

Kypsennä 200 asteessa noin40 min uuttia - 1 tunti...kunnes porkkanat ovat pehmeitä ja pikkasen paahtuneita.

(Ripottele pinnalle jotain vihreää esim hienonnettua persiljaa, basilikaa tms)

 

CIMG7738.jpg

 

CIMG7733.jpg

Uunissa kypsennettäviä viipaleperunoita tehdään meillä aika usein.

Tässä vierekkäin laitettujen (kuorittujen) isojen perunaviipaleiden pinnalla ja alapuolella on sipaistu sulatettua voita ja halutut mausteet (mulla vaan suola ja mustapippuri myllystä), pinnalle voi halutessaan laittaa korppujauhoja (tai juustoraastekkin käy) ja perunaviipaleet kypsymään 200 asteiseen uuniin, kunnes pehmeitä ja ruskistuneita. Perunalajikkeesta ja viipaleen paksuudesta ruiippuen kypsyvät 15 min ->

CIMG7735.jpg

Pääsiäisen aikaan taatusti meidänkin ruokapöydässä tarjotaan jollakin aterialla näitä kumpaakin lisäkettä.