CIMG0886-001.jpg

Makkararuokia meillä syödään aika harvoin, tosin nykysellään useammin mitä muutamia vuosia sitten. Tarkoittaa siis, että minä olen antanut enemmän periksi kanssasyöjälle, sillä häähän söis makkaraa vaikka joka päivä ja minä olisin ihan onnellinen,vaikka ei olis koskaan makkararuokaa.  

Eräs harvoista mitä minäkin syön ihan mielelläni, on balkanmakkarasta tehty keitto. Ja balkanmakkara pitää paistaa pannulla ennen muuhun keittoon laittamista.

Pieni määrä keittoa syntyi näin...

Balkanmakkarakeitto

noin 8 dl vettä nesteeksi (lisää tarvittaessa kypsymisen aikana)

1 lihaliemikuutio

suolaa, soijakastiketta, paprikajauhetta, mustapippuria myllystä, vähän tomaattipyrettä tai paseerattua tomaattia, vain väriksi

200 g pss keittojuureksia

1 pieni keltasipuli hienonnettuna

3 isoa perunaa kuorittuna ja lohkottuna

puoli pötköä balkanmakkaraa pieninä kuutioina (koko pötkö painaa 500 g, makkarafanit voivat laittaa enemmänkin)

(persiljaa)

Mittaa kattilaan vesi, lisää lihaliemikuutio ja mausteita. kuumenna kiehuvaksi.

Laita hienonnettu sipuli, perunalohkot ja keittojuurekset  kypsymään. Kypsennä noin 15 min. 

Paista sinä aikana oikein pieniksi paloiteltu makkara paistinpannulla ilman lisättyää rasvaa. Lisää makkarakuutiot kypsymisen loppupuolella, kuitenkin niin että nekin ehtivät hautua muiden keittoainesten kanssa ja antaa liemeen makua. Kypsennä makkaroiden lisäämisen jälkeen kunnes perunat ovat kypsiä. Meillä tykätään sellaisista keitoista, että peruna saa mennä hieman ylikyps'äksi ja saostaa keiton lientä.

 Lisää keittoon lisää vettä liemeksi tarvittaessa kypsymisen aikana.

Tarkista valmiin keiton maku.

Lisää keittoon kattilassa/lautasilla tuoretta persiljaa, jos tykkäät siitä.

CIMG0873.jpg

Keittopäivänä teen usein rieskaa leiväksi, toki rieskaa tulee nykyisin tehtyä usein muuloinkin.

Tähän peruna-ohrarieskaan tuli perunasoseen tähde (noin 3 dl) + kunnon loraus maitoa, 1 muna, suolaa vajaa tl, vähän vehnäjauhoja  (= noin 2 dl) ja ohrajauhoilla alustus pehmoiseksi taikinaksi, saa olla niin pehmoista taikinaa, että rieskan taputtelussa pellille on käytetttävä reilusti jauhoja. Koska en käytä rieskojen teossa tarkkoja ohjeita, maistelen taikinaa tekovaiheessa suolan tiimoilta ja lisään tarvittaessa. Minulla on rieskan pohjana milloin puuron tähde, toiste taas perunasose tai muutama keitetty peruna tai joskus tekasen perunasoseen rieskaa varten Lidlin perunasosejauheesta.

Meidän tämän hetken uunivanhuksessa saa lämmön +300 asteeseen (en tosin ole tarkistanut, mutta kyllä se karmean kuumalta vaikuttaa), joten siinä on ollut oikein hyvä paistaa rieskoja ja riisi/karjalanpiirakoita.

Teen rieskat pellille leivinpaperin päälle. Leivinpaperille ensin jauhoja, siihen löllö taikina ja päälle jauhoja ja jauhoisella kädellä taputtelen rieskan. Jos taikinassa on paljon perunaa, kannattaa jättää rieska hieman paksummaksi, koska se kutistuu/ohenee uunissa enemmän. Kun rieska on valmis, leikkaan leivinpaperista ylimääräisen pois, koska se ei kestä noin kuumaa uunia, mutta rieskan alla oleva paperi kestää.

Rieskat on pistelty ennen paistoa ja meidän uunissa ne paistetaannuunin keskiosassa, niin pohjakin ehtii paistua. Joskus joudun kääntämään rieskan kesken paiston, jotta saan pohjallekin kunnon paistopinnan. Kun rieskat ovat ruskeatäplikkäiset, ne  peitellään heti leivonliinoilla, niin kohta ovat pehmoisia. Rieskoja saa pinota päällekkäinehmenemään. Tykkään leikata rieskat annospaloiksi saksilla.

 

Rieskojen jälkeen jäähdytin vähän uunia ja laitoin paistumaan ihan tavallisen pannarin jälkkäriksi/kahvin kanssa syötäväksi. Nyt tein pellillisen kokoisen, sillä annoin tästä osan ystäville. Jos paistan ihan vaan meille kahdelle, niin teen tosi pienen pannarin tai kaksi air fryerillä.

CIMG1179.jpg

Perus pannari syntyi tällä ohjeella.

Pannukakku

(pellillinen 37 x 33 cm, mahtuu paistumaan just ja just tälle pellille)

8 dl maitoa

4 dl vehnäjauhoja

2 -3 isoa munaa

1 tl suolaa

½ dl sokeria

50 g sulatettua rasvaa

Vatkaa (esim pallovatkaimella) maitoon munat, jauhot ja muut ainekset. Kaada raaka taikina pellille leivinpaperin päälle. Paista pannari 200-225 asteisessa uunissa keskitasossa 20-30 min. Anna jäähtyä hetkinen ja leikkaa halutun kokoisiksi paloiksi. Tarjoa lisukkeena hilloa, marjoja, maustettuja rahkaseoksia, kermavaahtoa, jäätelöä....tai nauti ihan sellaisenaan, kuten meillä useinmiten. Meillä ei aina otetan lisukkeeksi edes hilloa, siksi laitan vähän sokeria pannaritaikinaan.