CIMG4919.jpg

Silloin kun siskon porukat ovat kyläilemässä, valmistetaan meillä usein possua ruoaksi...niin nytkin, vaikka olinkin varustanut ihan eri ruoka-aineet. Mutta ne käytettiin sitten toiesen kerran. Syy ruokamuutokseen oli juotava viini...

Lisukkeeksi possun sisäfileruoalle kypsensin vihreitä parsoja perinteiseen tapaan. Eli kova kantaosa napsautetaan pois, (kuoritaan puoleen väliin ..minä en kuori koskaan vihreää parsaa), ja keitetään napakan kypsiksi suolalla ja sokerilla maustetussa vedess. Aikaa menee vaan ihan muutama minuutti parsojen paksuudesta riippuen.

Lähiaikoina parsan kypsentämiseksi on monissa lähteissä suositeltu ihan vaan kypsentämistä 150 asteisessa uunissa tai höyryttämistä kattilassa tai uunin höyrytoiminnolla...noh, mullapa ei semmosta uunia ole, mutta uunissa pelkistään tulee isompikin määrä parsoja kypsennettyä helposti.

CIMG4900.jpg

Tällä kertaa siskoni ylipuhui minut ostamaan lempeän pippurisen valmiiksi maustetun lihan, mutta kyllä minä kaiken mahdollisen  maustepinnan ja liemen kuivasin lihasta pois. Iso vuoallinen noisetteja valmistui jälleen uunivuoassa alla olevalla ohjeella. Toki ruoan voisi kypsentää ihan loppuun asti paistinpannulla/liedellä, mutta helpottaakseni omaaa työtäni keittiössä, laitan tällaiset yleensä hautumaan uuniin.

Possun sisäfilenoisetit pippurikastikeessa

2 kpl (vilja)possun sisäfilettä (voi olla joku mieleinen maustettukin tai maustamaton)

rasvaa lihojen ruskistamiseen

suolaa

pippurirouhetta

sinappia pieni töräys

paprikajauhetta ripsaus

soijakastiketta pieni loraus

2 prk pippuriruokakermaa (mulla oli kahden eri valmistajan ja oli jänskä maistella niitä sellaisenaan miten erilaisia ne olivat) + tilkkanen vettä purkkien huuhteluun TAI jos haluat miedomman, korvaa toinen prk maustamattomalla ruokakermalla

(ruskeaa maizenasuurustetta....ei ole välttämätön)

(pieni ripsaus sokeria)

Puhdista lihat....minä en nykysellään tee tätä vaihetta sisäfileestä

Viipaloi lihat noin 2 cm paksuisiksi viipaleiksi ja paina niitä kädellä hieman uhuemmiksi...näin saat hieman isompia noisetteja.

Ruskista lihat pienissä erissä kuumalla pannulla tilkassa rasvaa ja siirrä lihat uunivuokaan. Ripottele mausteita kuuman lihan pinnalle.Toista, kunnes kaikki lihat on ruskistettuna ja maustetuna vuoassa.

Kaada nesteet pannulle ja kuumenna ne. maistele ja mausta seosta lisää.

Mikäli haluat käyttää suurustetta, lisää sitä muutama rkl liemeen ja kuumenna uudelleen kastikkeeksi.

Kaada liemi lihojen päälle uunivuokaan. Sitä pitäisi olla sen veerran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.

Laita ruoka kypsymää 175 - 200 asteiseen uuniin. Kannen/ folion voisi laittaa päälle tai sekoittelee ruokaa uunissa olon ajan. Minä en halua ruskeaa paistopintaa tällaiseen ruokaan. Anna ruoan hautua uunissa, kunnes lihat ovat kypsiä...sisälämpötila max 70 astetta, niin liha on vielä pehmeää.

Noisetit voi siis hauduttaa kypsiksi myös paistinpannulla kastikkeessa ja näin teenkin yleensä, jos teen ruoan yhdestä fileestä.

Tarkista soosin maku vielä valmiista ruoasta....

CIMG4904.jpg

Minä muokkasin makua vielä lopussa lisäämällä pippuria ja ripsauksen sokeria. Meillä tätä ruuokaa söivät aikuiset, joten tällaisessa saa olla täräkkyyttä/pippurin makua ihan reilusti.

CIMG4905.jpg

Tarkoitus oli tehdä paahdetut perunat uusista perunoista, mutta ei kaupassa niitä sitten ollutkaan. Tein tämän ruoan jo yli kuukausi sitten... nyt meilläkin on ruotsalaisia uusia perunoita ja olivatkin muuten hyviä. Niitä keittelin toissapäivänä lounaalle. Joten piti tyytyä tekemään paahdetut perunat vanhoista perunoista. Minä lasken tällaisia perunoita 130-150 g / syöjä....siitä kyllä aina jää, mutta nämä ovat hyviä napostella lämmitetyinäkin.

Uunissa paahdetut perunat

pieniä perunoita kuorineen (myös uusista perunoista tulee hyviä tällä tapaa)

öljyä

soijakastiketta

suolaa

aromisuolaa

paprikajauhetta

(mustapippuria rouheena...tällä kertaa en laittanut, kosk aliharuoka oli pipurinen)

Pese perunat hyvin ja puolita (tai jos perunat ovat isompia, pilko ne 4 osaan. Sekoita sekaan öljyä ja mausteita ja skoita hyvin. Kaada pellille leivinpaperin päälle ja levitä ohueksi kerrokseksi. Kypsennä/paahda  200-225 asteisessa uunissa perunat kypsiksi. Sekoita kerran kypsymisen aikaan....se on helppoa nostamalla kulmista leivinpaperia ja levittämällä perunat uudemman kerran koko pellille. Anna perunoiden paahtua ihanan ruskeiksi ja hieman ylikypsisksi.

HUOM! näistä perunoista saa ihania seesaminsiemenperunoita lisäämällä perunoiden sekaan ihan reilulla kädellä vaaleita (tai tummia) seesaminsiemeniä ennen uuniin laittamista. Oikein ruskeiksi paahtuneille seesaminsiemenperunoille minulta  oikein iso nam!

CIMG4892.jpg

Lisäkesalaatin ohje on täällä.

CIMG4923.jpg

Muu porukka naukkailli aterialla tällaista viiniä.