Näitä valkosipulisia hiivataikinahyrriä olen tehnyt muutaman kerran. Täytteenä näissä on siis valkosipulivoita mitä jämäköitetään vähällä määrällä vehnäjauhoja.
Valkosipulikierteet/valkosipulihyrrät
(ohjeella tulee 12 hyrrää tehtynä muffinssipellillä)
Taikina
2½ dl maitoa tai vettä tai jotain kasvismaitoa
puoli pussillista kuivahiivaa (= 5,5 g = 1½ tl)
20 g pehmeää huoneenlämpöistä voita
1 tl suolaa
1 tl sokeria (tai muuta makeutta)
5½ - 6 ½ dl vehnäjauhoja
Valkosipulitäyte
40g pehmeää huoneenlämpöistä voita tai kasvimargariinia
1rkl vehnäjauhoja
5 pulleaa valkosipulin kynttä (tai laita oman maun mukainen määrä...valmis murskakin käy)
(Voiteluun ja koristeluun
kananmunaa ja esim. seesaminsiemeniä tms....)
Valmistaminen
Liuota kuivahiiva 42 asteiseen nesteeseen.
Lisää pehmeä rasva, suola, sokeri sekä vehnäjauho. Vaivaa taikinaksi joko käsin tai koneella kimmoisaksi pehmoiseksi taikinaksi.
Anna taikinan kohota täytteen teon ajan.
Kuori ja hienonna/puserra valkosipulit ja sekoita ne voin joukkoon yhdessä vehnäjauhon kanssa.
Voitele muffinssipellin syvennykset reilusti rasvalla.
Kaulitse taikina 25cm leveäksi suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä täyte tasaisesti pinnalle ja rullaa napakaksi rullaksi. Nipistele liitoskohta sormin kiinni ja laita sen alas keskelle.
Jaa rulla 12 yhtä suureen osaan. Laita valkosipulihyrrät muffinssipellin syvennyksiin leikkauspinta ylöspäin.
Kohota liinalla ja muovilla peitettynä lämpimässä paikassa.
(Mikäli haluat, niin voitele hyrrät kananmunalla (rakenne rikottu) tai vedellä/maidolla ja ripottele jotain siemeniä päälle.)
Paista hyrriä noin 10-15min tai kunnes ovat kauniin kellan ruskeita ja kypsiä. Liian kuiviksi ei kannata tietenkään kypsentää.
Valkosipulihyrrät ovat oiva lisä keitolle tai salaatille iahn tällaisenaan (haaleina tai ihan kylminä) tai ne voidaan tarjota vaikka ihan pikkusuolaisena kahvipöydässä. Ei kaikessa aina tarvitse olla lihaa tai kalaa meille sekasyöjillekkään.
Kerran olen tehnyt tällä ohjeella laittaen valkosipulisen täytteen sekaan ihan pieniksi saksilla leikeltyjä aurinkokuivatun tomaatin palasia ja paljon tuoretta persiljaa hienonnettuna. Hyrrät olivat kauniin värikkäitä ja hvyiä maultaan. Kaikki kuvat on vaan jonnekkin hävinneet...
Kommentit