CIMG3953.jpg

Eilen aamulla unen pöpperössä arkivapaa aamuna tekaisin kaurapuuron lopusta sämpylätaikinaan. Sininen emmental-juustokannika odotti myös käyttöä, joten niistä + muutamasta muusta aineksesta syntyi kertakaikkisen ihanan pehmoisia sämpylöitä.

Täältä löytyy aikaisemmin postaamani juustoisten kaura-sämpylöiden ohje.

CIMG3938.jpg

Tällä kertaa juustoiset kaurasämpylät valmistuivat seuraavasti....

Juustoiset kaurasämpylät

6 dl maitoa + vettä (lämmitä 42 asteiseksi)

1½ pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

1½ tl sokeria

2 kukkuraa dl juustoraastetta (saap olla voimakasta, minä käytin sinistä emmentalia)

4 -5 dl kaurapuuroa (tai kaurahiutaleita)

noin 4 dl rouheista sämpyläjauhoseosta

+ vehnäjauhoja (....kunnes pehmoinen taikina )

1 dl öljyä (tai sulaa rasvaa)

Pinnan voiteluun maitoa (toki kananmunaakin voi käyttää, jos haluaa kiiltävän pinnan tai vaikka ihan vesikin käy) ja juustoraastetta ripoteltavaksi sämpylöiden pinnalle

Lämmitä netseet 42 asteiseksi. Lisää nesteeseen  kuivahiiva, suola ja sokeri, juustoraaste ja kaurapuuro (hiutaleet). Sekoita kunnolla. Alusta taikina pehmoiseksi jauhoilla.... lisää ensi rouheinen jauhoseos ja alusta sitten vehnäjauhoilla pehmoinen taikina. Laita rasva alustamisen yhteydessä....vaivaa taikinaa, jotta saadaan kunnon sitko. Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä kaksinkertaiseksi....aikaa mene noin ½ tuntia. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Kohota sämpylät hyvin peitettyinä lämpimässä paikassa. Voitele sämpylöiden pinta maidolla ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista sämpylät 200 - 225 asteisessa uunissa 12-15 min sämpylöiden koosta riippuen. Koska taikinan nesteenä on osittain maito, ottavat sämpylät paistopintaa paljon helmpommin mitä vesipohjaiset sämpylät, joten vahtaa uunia, ettei sämpylöistä tule liian tummia. Myös sämpylöiden pinnalla oleva juustoraaste ruskistuu helposti liikaa... siis vahtaa sämpylöitä paiston loppupuolella. Minusta näihin saa kuitenkin tulla ihan kunnolla väriä, jotta juusto paahtuu ja antaa lisämakua sämpylöihin.

CIMG3948.jpg

...jos maltat odottaa hetkisen, niin sämpylä pehmenee uunista oton jälkeen. Minun makuuni tämä sämpylä ei kaivannut edes mitään rasvaa, niin maistui herkulle.

CIMG3947.jpg

CIMG3963-001.jpg

Viimeisestä pellillisestä tuli tällaisia jumbosämpylöitä....ovat aika köllyköitä, vaan voiphan näistä syödä vaan puoliskon.

CIMG3959.jpg

Minulla yllä olevalla ohjeella tehden tuli 3 täyttä pellillistä juustoisia kaurasämpylöitä = noin 35 kpl aika isoja yksilöitä