WP_20150917_005-001.jpg

Muistuttelenpa näistä herkullisista kardemumman makuisista Tuovin vehnäsistä.

Aina silloin tällöin tulee tehtyä nypitystä taikinasta erilaisia vuokapullia. Nyppimisen ja runsaan rasvan takia rakenne on hieman erilainen tällaisissa pullissa mitä ihan tavis vehnäsissä. 

Näiden pullien taikina on hvyin vähän sokerista, mutta täytteessä sitä toki on ihan reilusti. Mikäli et tykkää kovin makeista pullista, kannattaa koristelusokeria laittaa kohtuudella tai laittaa koristeeksi esim. mantelirouhetta/mantelilastuja.

Jotkut vähentävät taikina rasvamäärää jopa puoleen ja ok pullia tulee niinkin, mutta ei alkuperäisen veroisia.

Tuovin vehnäset eli Tuovin herkkupullat

(20-25 kpl tavallisiin muffinssivuokiin tehtynä )

Taikina:

150 g rasvaa (kovana)

300 g vehnäjauhoja (5 - 6 dl)

2 rkl sokeria

1/4 tl suolaa

2 munaa

50 g hiivaa (tuore)

1 dl kylmää maitoa

Täyte:

100 g voita (tai margariinia)

100 g tomusokeria (= 2 dl )

2 tl hienonnetttua kardemummaa

Voiteluun: munaa 

Koristeeksi: raesokeria (tai mantelirouhetta/mantelilastuja)

 

Valmistaminen:

Nypi jauhot ja kova paloiteltu rasva ryynimäiseksi seokseksi.

Sekoita sokeri, munat ja suola niin että munien rakenne rikkoontuu.

Liuota hiiva kylmään maitoon.

Yhdistä sekä munaseos että maito-hiivaseos jauhoseokseen ja sekoita/alusta/vaivaa taikina tasaiseksi. Taikinan kuuluu olla pehmoista, mutta kuitenkin ihan kunnon taikinaa. Joskus mm munien koosta riippuen voi joutua laittamaan hieman jauhoja lisää. Älä kuitenkaan turhaan vaivaa taikinaa, sillä tällaiiin nypittyihin taikinoihin ei haluta normi hiivataikinan sitkoa.

Anna taikinan kohota sen aikaa kun teet täytteen.

Vatkaa täytteen rasva vaahdoksi, lisää tomusokeri ja kardemumma ja jatka vielä vaahdottamista -> pehmoinen, helposti levitettävä vaahto.

Kaulitse taikinasta suorakaiteen mallinen levy, levitä täyte koko levylle ja rullaa levy pötköksi.

Leikkaa pötkö 2-3 cm palasiksi ja laita ne paperivuokiin kohoamaan leikkauspinta ylöspäin.

Kohota pullat ... tämän voisi tehdä vaikka viileässäkin. Mutta ei minun kärsivällisyys moiseen riitä ja olen aina kohottanut nämä ihan tavallisesti lämpimässä paikassa peitettynä. Varo kuitenkin ylikohottamasta pullia, silloin tulee helpommin "reikäisiä" pullia.

Voitele pullat munalla (rakenne vatkattu sekaisin), koristele raesokerilla ja paista pullat 200-225 asteessa 15 - 20 min mm pullien koosta riippuen.

WP_20150917_007-001.jpg

Pullista tulee helposti runsaan täytteen takia hieman "reikäisiä", mutta eipä se syöntiä haittaa...

Tuovin vehnästen lisäksi toinen kestosuosikkimme vuokapullista on kirsikkapullat   (tai kahvikehrät ilman kirsikkakoristetta...tai millä muulla nimellä meistä itse kukin samaiset pullat tunteekaan?)