CIMG2960.jpg

Omasta lapsuudestani muistan rusinaisen omenasosekakun. Sitä on tullut tehtyä aina silloin tällöin itsekkin, vaan eniten miellän tämän kakun siskoni isällemme leipomaksi kakuksi....silloin kauhean kauan sitten, kun diabeetikolle leivottiin kakut hedelmäsokerilla....rusinainen omenasosekakku onnistui aina silläkin leipoen.

Näissä tekemissäni kakuissa ei ole rusinoita, mutta mausteita laitoin tilalle. Omenasosetta on vielä tuhottavaksi paljonkin...

CIMG2942.jpg

Mausteinen omenasosekakku

( ohjeella tulee 1 kpl kookkaita kakkuja, tarvitset 2 litran vuoan)

150 g rasvaa (voita tai margariinia....jos laitat margariinia, ripsauta kakkutaikinaan hieman suolaa sekaan)

2 dl sokeria

2 isoa munaa

4½  - 5 dl vehnäjauhoja (jos omenasose löysää, laita isompi määrä)

2 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 rkl (=3 tl) kanelia (jos et tykkää kovin kanelisesta, laita vaan 2 tl)

2 tl vaniljasokeria

½ tl jauhettua inkivääriä (jos haluaa mausteisemman, voi laittaa 1 tl)

½ tl jauhettua pomeranssia (jos haluaa mausteisemman, voi laittaa 1 tl)

1 tl jauhettua kardemummaa

2 dl omenasosetta

vuoan voiteluun rasvaa

(ja korppujauhoja tai ruisjauhoja tai vehnäjauhoja tai sitten ei vaan jauhota tällaistakaan pinnoitettua vuokaa)

Vatkaa rasva ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita mausteet + jauhot keskenään. Lisää arsvasokerivaahtoon  puolet munista, kuivista-aineista ja omenasoseesta ja ekoita taikina tasaiseksi....ihan koneella saa tämän tehdä. Lisää sitten kaikki loput ainekset ja sekoita taasen tasaiseksi taikinaksi. Turhan kauan ei kuitenkaan kannata vatkata, sillä kakkutaikinaan ei haluta sitkoa. Annostele taikina voideltuun (jauhotettuun) vuokaan. Paista kakku 150-160 lämmössä noin tunnin ajan tavallisen uunin alimmalla tasolla.....tarvittaessa nosta hieman lämpötilaa kypsentämisen loppupuolella. Varmista kakun kypsyys tikulla.(kuiva tikku = kypsä kakku) Anna kakun jäähtyä 5 min ja kumoa se sitten varovaisesti ritilälle tms. Tämänkin kakun rakenne tiivistyy muutaman päivän tekeytymisen aikana, mutta hyvää tämä on höttöisempänäkin heti paistettuna.

CIMG2966.jpg

Nämä kakun puoliskot jakelen ystäville maistiaisiksi....

CIMG2957.jpg

Ulkoisella kauneudella tällainen kakku ei ole pilattu, mutta maku on hyvä. Kuorrutus tai edes tomusokerihunnutus tietty kaunistaisi kakkua, vaan meillä ei semmoisia paljoakaan taviskakuissa harrasteta. Mausteinen omenasosekakku ei ole niin jouluisen oloinen, etteikö sitä voisi muuloinkin tehdä..... minä ainakin teen joulun jälkeen uuden satsin...