CIMG8071.jpg

Kesän aikana keittoruokapäivänä olen aika usein pyöräyttänyt aterialle lämpimät sämpylät. Näitä sämpylöitä syötiin isommalla porukalla kabanossikeiton kanssa.

Hiutalesämpylät

(noin 20 kpl aika isoa sämpylää)

6 dl maitoa (tai puolet vettä ja puolet maitoa)

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

2 tl sokeria

2 dl kaurahiutaleita

2 dl vehnähiutaleita

vehnäjauhoja

½ dl öljyä (tai sulatettua rasvaa)

Lämmitä netseet 42 asteiseksi. Lisää nesteeseen hiutaleisiin sekoitettu kuivahiiva, suola ja sokeri. Sekoita kunnolla. Alusta taikina pehmoiseksi jauhoilla. Laita rasva alustamisen yhteydessä. Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä. leivo halutun malliset sämpylät. Minä pyörittelin tällä kertaa soikeita ja pyöreitä sämpylöitä. Kohota sämpylät hyvin peitettyinä lämpimässä paikassa. Paista sämpylät 225 asteisessa uunissa 12-15 min sämpylöiden koosta riippuen. Koska nesteenä on maitoa, ottavat sämpylät paistopintaa paljon helmpommin mitä vesipohjaiset sämpylät, joten vahtaa uunia, ettei sämpylöistä tule liian tummia... jos haluat sämpylöihin pehmoisen pinnan, peitä ne uunista oton jälkeen leivinliinalla.

CIMG8066.jpg

CIMG8079.jpg

Eipä jäänyt keitosta mitään tähteeksi, kun 3 nälkäistä syöjää santsaten keitosta söivät.

Kabanossikeitto on tehty mukaellen tätä ohjetta. 

Kabanossikeitto 2

1 litra vettä (aluksi...lisää tarvittaessa)

1 lihaliemikuutio

7 kpl isoa perunaa kuorittuna ja lohkottuna

1 iso keltasipuli hienonnettuna

suolaa

soijakastiketta

paprikajauhetta

jauhettua pippuria

1 pullea valkosipulin kynsi

350 g raakoja kuorittuja porkkana, palsternakka ja sellerikuutioita ja purjoa (semmonen valmis sekoitus)

1 pkt = 400 g kabanossimakkaroita (poista kuori ja leikkaa oikein pieniksi paloiksi)

reilusti persiljaa

Mittaa vesi kattilaan ja lisää sekaan mausteita ja hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää juureskuutiot liemeen  ja anna niiden kypsyä 10-15 min ja lisää vasta sitten perunalohkot sekaan kypsymään. Mikäli käytät pakastekeittojuureksia, voi ne laittaa yhtä aikaa perunoiden kanssa kiehumaan. Keiton kypsyessä, ruskista pienet kabanossipalat paistinpannulla oikein kunnolla ruskeiksi (nykyisin en laita pannulle rasvaa, sillä makkarasta kyllä tirisee sitä riittävästi pannulle) Lisää makkarapalat keiton sekaan kiehumaan kypsymisen loppupuolella, kuitenkin niin että nekin ehtivat hautua muiden ainesten kanssa. Tarkista keiton kypsyys ja maku ja liemen määrä. Lisää keittoon runsaasti hienonnettua tuoretta persiljaa......ja eikun syömään.

Huom! Perunoiden ja keittojuuresten tilalle voi käyttää 750 g pussillisen peruna-keittojuureksia (pakaste).

CIMG8084.jpg

Joskohan ensi kerraksi muistaisi ostaa jotain maustettuja kabanosseja ja keittelisi keiton niistä...