CIMG6489.jpg

Nämä herkut syntyivät jälleen samasta taikinasta. Tein litran rouheisen sämpylätaikinan oikein pehmoisena ja siitä leivoin ihan perussämpylöitä ja 2 isoa pitsapiirakkaa....siis pitsakan tapaan.

Mikä tahansa sämpylätaikina passaa näihin piiraisiin pohjaksi. Minä tein alla olevilla suhteilla....

Hiivataikina sämpylöihin ja pitsapiirakkaan

1 litra haaleaa maitoa (käytin rasvatonta eilaa)

1 rkl suolaa

50 g tuoretta hiivaa

2 tl sokeria

noin 5 dl vehnäjauhoja

sämpyläjauhoseosta (esim. rouheinen sämpyläjauhoseos)

100 g sulatettua/pehmeää rasvaa

Kohonneesta sämpylätaikinasta kaulitaan piirakkaa varten ohuet pyöreät pohjat pitsan tapaan. Lopputaikinasta tein perussämpylöitä.

CIMG6481.jpg

Minä tykkään taputella käsin ilmat pois pellillä kohonneesta hiivataikinapohjasta...näin piirakkaan saa ohuen pohjan....jos tykkää paksummasta, jättää ilmojen taputtelun tekemättä.

Tällä kertaa pitsapiirakoissa on täytteenä

- mieleistä maustettua tuorejuustoa pohjalle (näihin kahteen isoon pyöreään piirakkaan käytin 200 g rasian laktoositonta yrttituorejuustoa.... myös valkosipulituorejuustolla tulee ihanaa)

- juustoraastetta vähän tuorejuuston päälle (käytin punaista emmentalia)

- ylikypsää savukinkkua suikaloituna (350 g pala kahteen piirakkaan jaettuna)

- punaista paprikaa pieninä kuutioina/suikaleina (1 pienehkö suippopaprika )

- säilykeherkkusieniä hyvin valutettuna (1 pieni prk kahteen piirakkaan jaettuna)

- säilykeananasta hyvin valutettuina paloina (1 pieni prk)

- pisamaustetta tai muita yrttejä (en laittanut nyt, kun juusto oli yrttiversiota)

- ja vielä pitsajuustoseosta kaikkien täytteiden päälle

Paistetaan 200 -225 asteisessa uunissa kypsäksi....paistumista kannattaa tarkkailla ja kurkata pohjallekkin. Pohja paistuu yllättävän nopeasti, kun taikinassa on nesteenä maito. Meillä tykätään että tällaisetkin saavat paistua ihan kunnolla ruskeiksi....osa tykkäisi varmaan vaaleammasta versiosta

CIMG6484.jpg

CIMG6496.jpg

Seuraavaksi meillä tehään tätä valkosipulituorejuustolla. Päälle broilerisuikaleita paistettuna ja hyvin maustettuna, paprikaa ja meille pakollista ananasta ja aurajuustoa + pitsajuustoa.

Tätäkin piirakkaa saivat ystävät maisteltavaksi ja vein tätä myös siskon porukoille pääsiäiskylään mennessämme.

CIMG6494.jpg

Päällykset piiraaseen voi jokainen soveltaa omien mieltymysten ja jääkaapin sisällön mukaan. Myös paistetulla maustetulla jauhelihalla tulee hyvä piiras.Siis  jotain tuorejuustoa pohjalle, mieluisat täytteet ja juustoraastetta.....pakko tulla hyvää.