CIMG6647-001.jpg

Minäkin herkuttelin viime lauantaina tällaisella salaatilla. Ohjeella tulee kahdelle ihan isot annokset oikeaksi ruoaksi.

Broilerisalaatti

300 g broilerin maustamattomia filesuikaleita + öljyä paistamiseen ja mausteeksi suolaa, sitruunapippuria, paprikajauhetta ja curryä

½ pss jääsalaattia revittynä

½ tuoretta kurkkua kuutioina

12 kpl miniluumutomaatteja (tai kirsikkatomaatteja) puolitettuna

oranssi ja keltainen makea minipaprika

1 oikein pieni punasipuli ohuen ohuina puolirenkaina

pikkasen vajaa 1 pieni prk ananaspaloja valutettuna

kastikkeeksi esim. hunaja-sinappi salaatinkastike (Felix)

Sekoita lihoihin vähän ruokaöljyä ja paista lihat paistinpannulla kypsiksi. Mausta lihat mieleiseksi ja jätä ne jäähtymään. Kokoa salaatit lautasille kerroksittain. Lisää kastike muiden salaattiainesten päälle ja nauti salaatti heti.

CIMG6661.jpg

Meillä jokainen ruokailija laittaa yleensä salaatinkastikkeen omaan annokseensa itse....saapipahan mieleisen määrän. Monasti syödään tällaiset salaatiti ihan ilman kastikettakin, vaan pääsiäisen aikaan sain tuota Felixin hunaja-sinappikastiketta maistella ja tykästyin siihen. Aika makeaa se on, vaan passaa mielestäni broilerisalaatille oikein hvyin.

Toki kastikkeeksi voisi sekoittaa itsekkin sinappipohjaisen kastikkeen eikä taivaallinenkaan kastike ole pöllömpää broilerisalaatissa.

Sinappikastike

(ohjeella tulee noin 1½ dl valmista kastiketta)

3 rkl sinappia

1 rkl sokeria (tai hunajaa)

pikkusen suolaa ja jauh. valkopippuria

1 rkl viinietikkaa (ihan puna- tai valkoviinietikka käy)

½ dl öljyä

½ dl vettä ( tai mehua esim.appelsiini/ananas)

Sinappi, sokeri, mausteet ja viinietikka sekoitetaan ja siihen lisätään öljy ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Kastike ohennetaan vedellä (tai mehulla). Kastike säilytetään jääkaapissa suljetussa astiassa.

Myös tämä kastike on ollut meillä pidetty monissakin salaateissa. Ohje otettu aikoinaan täältä.

Talon salaatinkastike

½ dl punaviinietikkaa

½ dl sinappia

3/4 dl sokeria

1 dl appelsiinimehua

2 rkl Worcestershire-maustekastiketta

2 rkl HP-Sauce-maustekastiketta

rouhittua mustapippuria (1 maustemitta)

1-2 valkosipulin kynttä murskattuna

suolaa (1kukkura maustemitta)

4 dl (rypsi)öljyä

Mittaa kaikki muut ainekset paitsi öljy monitoimikoneeseen/syvään kulhoon/tehosekoittimeen ja vatkaa hyvin sekaisin. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten/sekoittaen. Tarkista kastikkeen maku....joskus on tehnyt mieli ripsauttaa suolaa lisää... kastike käy hyvin erilaisille liha-, kala- ja kasvissalaateille.

 

Myös tämä jo aikaisemmin blogissa julkaistu talonkastike on vallan mainiota broilerisalaatinkin kanssa.

Rakuunainen talon salaatinkastike

½ dl sinappia

2 dl öljyä

3/4 dl punaviinietikkaa

3/4 dl appelsiinimehua

2 rkl HP-kastiketta

½ tl suolaa

3 rkl sokeria

1 maustemitta jauhettua mustapippuria

2 tl kuivattua rakuunaa (hienonna kämmenellä)

Vatkaa öljy sinapin sekaan pienissä erissä ihan voimakkaasti vatkaten. Voit lisätä vähän punaviinietikkaa aina välillä, niin öljyn sitoutuminen helpottuu. Lisää kaikki muut ainekset ja vatkaa tasaiseksi. Kastike säilyy lasipurkissa/pakasterasiassa tms suljetussa astiassa jääkaapissa useita viikkoja.

Tämä ohje on julkaistu joskus kauhean kauan ( ainakin 30 vuotta ) sitten S-Marketin ruokalehtisessä.

Sopii oikein hyvin ihan kasvissalaatteihin, pasta-ja riisipohjaisiin salaatteihin, erilaisiin kala- ja lihasalaatteihin  tai vaikkapa savustetulle kalalle kostukkeeksi.

CIMG6648.jpg

Paistettuihin lihoihin saa laittaa mausteita ihan reilulla kädellä, jotta koko salaatti on makoisaa. Minä paistan lihasukaleet nykysellään seuraavasti.... hieman öljyä lihoihin (tai pannulle) ja ruskistan lihat kunnolla ruskeiksi, sitten laitan vesilorauksen pannulle + mausteet ja annan broilerisuikaleiden kypsä kypsiksi...aikaahan ei mene ihan kun muutama minuutti. Vettä voi tarpeen mukaan lisätäkkin. Tarkoitus on että vesi pitää lihat mehevinä...kun lihat ovat kypsiä, ei pannulla ole enää lientä ollenkaan....ainoastaan ihanan mehevät kypsät lihasuikaleet. Jos ei lihojen kypsyyttä muutoin pysty arvioimaan, niin halkaisee yhen isoimman palan ja katsoo että se on sisältä ihan valkoista. Maistella kypsiä lihapaloja tietenkin kannattaa ja lisäillä makuja oman maun mukaiseksi.