CIMG3764-002-normal.jpg

Tämän helpon ja vanhan (Anne kertoo ohjeen olevan ainakin 30 v) makean piirakan ohje löytyy Annen Liian hyvää blogista. Käykääs lukemassa Annen kertomusta ohjeen alkuperästä.

Jos haluat tehdä muhkeamman piirakan, muista suurentaa ohjetta.

Helenan mustikkapiirakka

(käyttämäni pienen pellin koko on 33 x 32 cm)

Pohja

1 iso kananmuna

3 dl hienoa sokeria

1 tl vaniljasokeria

3½ dl maitoa (osa voisi olla kermaa/ruokakermaa)

6 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

100 g voita sulatettuna

Päälle

n. 200 g jäisiä tai tuoreita mustikoita (käytin pakastemustikoita yhden keskikokoisen rasian noin 5 dl?)

pikkasen sokeria (= noin ½ dl)

1. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää kaikki muut taikinan ainekset samaan kulhoon (ei mustikoita) ja sekoita sähkövatkaimella nopeasti taikinaksi.

2. Levitä taikina leivinpaperilla (mulla taas kaksi paperia päällekkäin) vuoratulle pellille ihan reunojaan myöten  ja tasoita pinta mahollisimman tasaseksi.

3. Ripottele mustikat taikinapohjan pinnalle ja ripottele vähän sokeria pintaan.

4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20-25 min. Jos laitat paljon mustikoita pinnalle niin paistoaika pikkasen pitenee. Samoin paistoaika pitenee, jos teet piirakan paksumpana versiona. Kokeile piirakan kypsyys puisella tikulla keskiosasta piirakkaa....kuiva tikku = kypsä piirakka. Varo kuitenkin ettet paista piirakka turhan kuivaksikaan.

5. Anna piirakan jäähtyä ja leikkaa se sitten halutun kokoisiksi (leikkasin 16 palaan) paloiksi. Tarjoa lisänä löysähköä vaniljalla maustettua kermavaahtoa tai pala jätskiä tai nauti ihan sellaisenaan.

HUOM! ohjeella tulee tuollaiselle pienelle pellille ohuehko (mulle piisaa kyllä paksuus) piirakka, joten jos peltisi on isompi, niin muista suurentaa ohje.

CIMG3755-normal.jpg

Mustikat painuvat paiston aikana osittain piirakan sisään, vaan siitä ei kannata huolestua....

CIMG3767-normal.jpg

Meille maistuu tämäkin piirakka ihan tällaisenaankin.... ja jos pikkasen vaan makean hammasta kolottaa, saatetaan laittaa puoliksi tuollainen palanen, vaikkei tämä piirakka kovin makeaa olekkaan...

 

CIMG3772-normal.jpg

Tokihan tämäkin piirakka maistuu vaniljakastikkeen kera kaksin verroin paremmalta.