CIMG9896-normal.jpg

Ihan näin rukiisia leipäsia tulee harvemmin kotona tehtyä, vaan kun Myllärin sivuilla vastaan tuli tällainen helppo ohje, niin pitihän näitä heti kokeilla ja kun vielä sattui ruisjauhoja olemaan kotona. Niitä kun ei olleskaan aina ole, vaan nyt ruisjauhot oli ostettu (t)sultsinoita varten....

Alla ohje, miten minä ruisleipäset tein...

Ruisleipäset

(minulla tästä tuli 17 kpl aika pieniä...mahtui kahdelle pellille just)

Taikinan juuri
6 dl kädenlämpöistä vettä
4 dl ruisjauhoja
30 g hiivaa (tuore-)

Sekoita aineet. Anna juuren tekeytyä ½ tuntia ( minulla juuri pulpahteli tunnin), minkä jälkeen taikinaan alustetaan vähitellen mukaan

2 tl suolaa
1 rkl siirappia
3-4 dl ruisjauhoja
n.3 dl vehnäjauhoja

Leivo taikina pyöreiksi paloiksi jauhosten käsien välissä ja laita palloset pellille leivinpaperin päälle. Taputtele palloset ohuehkoiksi leiviksi (niin että niitä mahtuu 3 kpl rinnakkain). Kohota leipäset hyvin uunipellillä liinan alla lämpimässä paikassa. Kostuta leipästen pinnat vedellä ennen paistoa( tämän vaiheen tarpeellisuudesta en ole ihan varma, vaan teinpähän kun ohje kerta käski) Pistele haarukalla reikiä leipäsiin.  Paista 240 °C:ssa noin 20 min.... alkuperäisessä ohjeessa käsketään paistaa ½ tuntia, vaan näin pieniä mitä minä tein, ei kyllä niin kauaa olis voinu paistaa.  Uunista oton jälkeen peitä leipäset liinalla (ja muovilla) ja  anna niiden jäähtyä.

CIMG9893-normal.jpg

Ihan hyvän rukiisilta maistuivat. Turhan monta tuli tuoreeltaan syötyä...