Rosollin tein tällä kertaa tällaisena versiona... sipulia en laittanut, enkä perunaa...vaikka monet niitäkin rosolliin käyttävät.
Rosolli
kokonaisia luomuporkkanoita vettä + suolaa keittämiseen
säilykepunajuuria
maustekurkkuja
1 iso omena
Keitä kokonaiset porkkanat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna porkkanoiden jäähtyä. Kuori porkkanat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Lisää niiden sekaan suurin piirtein saman verran suolakurkkukuutioita ja säilykepunajuurikuutioita sekä kuorittu omena pieninä kuutioina. Maistele tarvitaanko esim ripsaus suolaa...minä en laittanut, sillä laitoin maustekurkkua hieman reilummin.
Perinteisesti rosollin kastike syntyy joko löysästä kermavaahdosta tai kermaviilistä tai niiden yhdistelmästä maustaen etikalla (ihan sillä kirkkaalla säilöntäetikalla), sokerilla, suolallla, jauhetulla valkopippurilla ja säilykepunajuurien liemellä.... minä en tee kotosalla kastiketta, koska sitä ei kumpainenkaan syöjä kaipaa.
Kuvassa näkyvä pieni kipollinen on valmistettu seuraavilla aineksilla...jotain tuorejuustoa olisin seokseen laittanut, vaan se jäi kauppaan....mutta hyvää oli tällaisenaankin.
Helppo kylmäsavulohiherkku
100 g kylmäsavulohiviipaleita
noin ½ prk creme fraichea ( = noin 1 dl... määrä riippuu siitäkin miten kalaisaa tällaisen haluaa olevan)
½ pientä keltasipulia
sitruunapippuria
pikkasen suolaa
kuivattua tilliä
sitruunan mehua
Leikkaa kala saksilla ihan pieneksi silpuksi. Hienonna sipuli oikein pieneksi. Sekoita kaikki ainekset. Tarkista makumieleiseksesi. Tarjoa kalalautasella perunan tai leivän kera tai vaikka makean limpun/saaristolaisleivän päällä.
Tällä minä saankin herkutella ihan yksin, kanssasyöjäni ei tätä edes maista...
Näiden ohjeiden ja kuvien myötä
MIMMIN KEITTIÖ TOIVOTTAA KAIKILLE LUKIJOILLEEN MUHEVAN MAUKASTA JOULUN AIKAA.
Kommentit