Yksi haetuimmista ruoka-ohjeista blogistani on vuoden 2008 jälkeen ollut merimiespihvit/merimiespata.

 

CIMG7498-normal.jpg

Eihän tämä mitään kesäruokaa ole, vaan muutama viikko sitten iski niin hillitön mieliteko merimiespataan, jotta tehtävähän sitä oli.... Juupa, juu....olis vaan ollu naudan paistia kaupassa.... yksi ainut paahtopaistipalanen hyllyssä kökötti ja hintaa sillä oli 28 e.... jätin palan edelleen hyllyyn.

Ostinpa sitten naudan palapaistilihapakkauksen ( alle 7 e) ja leikkasin lihakuutiot ohuiksi viipaleiksi ja siitä sitten jatkoin merimispadan tekoa....

 

Merimiespihvit/merimiespata

(4-5 annosta)

400 g naudan paistia (kulma- tai ulkopaisti kelpaa)

rasvaa lihojen ruskistamiseen

noin 8 dl vettä

(lihaliemikuutio tai lihafondia)

paprikajauhe

kok.maustepippuri

suola

laakerinlehti  kokonaisena 2-3 kpl

n. 1½ rkl vehnäjauhoja + 1 dl vettä ( tämä ei ole välttämätön... minä nyt vaan tykkää suurustaa lientä vähän)

1 iso keltasipuli (lohkoina tai renkaina/puolirenkaina)

8 kpl isoja perunoita -> kuori + viipaloi

Valmistaminen:

- viipaloi puhdistettu liha viipaleiksi ja ruskista paistinpannulla vähässä rasvassa ja siirrä lihat kattilaan

- paloittele sipulit aika isoiksi lohkoiksi ja ruskista kevyesti paistinpannulla ja siirrä nekin kattilaan TAI laita sipulit vasta laatikon kokoamisvaiheessa lihakerroksen päälle.

- lisää kattilaan vettä ( niin että lihat reilusti peittyvät) + mausteita ja hauduta lihaa miedolla lämmöllä vähintään tunti... lisää vettä tarpeen mukaan.

- kaada vesi-vehnäjauhosuurus  kattilaan ja sekoittele + kuumenna kiehuvaksi TAI  suurusta liemi ruskealla+vaalealla Maizenasuurusteella. Maistele lientä/kastiketta ja lisää makuja tarpeen mukaan.

- laita puolet perunoista uunivuokaan

- kaada liha-liemiseos vuokaan  ( ja sipulit viimeistään tässä vaiheessa ihan semmoisenaan viipaloituna/lohkottuina)

- ja päällimmäiseksi vielä loput perunaviipaleet niin että ne peittävät kaikki muut anekset.

- painene ruoan pintaa vähän lastalla tai soppakauhalla... päällimmäisetkin perunaviipaleet kastuvat liemeen.... jos lientä ei ole riittävästi, voi vuokaan lisätä ihan vaan vettä niin että lähes kaikki perunaviipaleet peittyvät.

- joskus minä ripsautin päällimmäisen perunakerroksen  päälle vielä vähän mausteita

- kypsennä ruokaa uunissa noin 175 (loppupuolella kypsentämistä alenna lämpötilaa tai folionkin voi laittaa vuoan päälle) asteessa 1½ - 2 tuntia.... kokeile perunoiden pehmeys, liha kyllä on pehmeää alkuhaudutuksen takia.

 

CIMG7490-normal.jpg

Parhaita paloja ovat ruskistuneet perunaviipaleet ja oikein ruskeiksi kuivahtaneet lihapalat, eikös?