Tavallisten puolikuun mallisten lihapasteijoiden ohje on ekoja leivonnaisohjeita mitä olen blogiini laittanut. Ohje löytyy täältä.
Periaatteessahan nämä pasteijat ovat prikulleen samanlaisista aineksista tehty, vaan tämä pasteijan malli on ollut jo kauan kokeiltavien listalla.
Aprikoin teenkö pohjat rahkavoitaikinasta vai sekoitetusta voitaikinasta.... tällä kertaa tein ihan tavis sekoitetusta, vaan ensi kerralla sitten rahkavoitaikinasta.
Liha-riisipasteijat (leikelty malli)
(n. 35 kpl)
Sekoitettu voitaikina:
500 g voita tai margariinia + 550 g vehnäjauhoja + (2 tl leivinjauhetta... minä laitan) + 3 dl kylmää vettä
-> nypi rasva ja jauhot + leivinjauhe ryynimäiseksi seokseksi, lisää kylmä vesi yhdellä kertaa ja pursele tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina aesim. muovipussiin, taputtele pussin päältä levyksi ja laita taikina kovettumaan kylmään/jääkaappiin esim. yön yli. Tätä taikinaa ei pysty leipomaan heti, sen on annettava jähmettyä kylmässä.
Jauhelihatäyte:
4 dl keitettyä riisiä (vähän vajaa 2 dl raakana ja minä käytän puuroriisiä)
500 g jauhelihaa -> ruskista sipulin kanssa
1 iso keltasipuli
4 kananmunaa -> keitä ( laita munat kylmään veteen kattilassa ja siitä kun vesi rupeaa kiehumaan niin keitä 8 minuuttia ja laita munat kylmään veteen jäähtymään, kuori ja hienonna/tilsi esim haarukalla)
noin 1 dl ruokakermaa
suolaa, hienonnettua mauste- tai valkopippuria, paprikajauhetta, aromisuolaa,
-> sekoita kaikki täyteainekset sekaisin ja maistele seos... se saa maistua aika voimakkaalle, koska taikinassa ei ole makuja. Laita täytekkin jähmettymään kylmään, niin se on helpompi annostella pasteijoihin. Täytteenkin voi tehdä jo edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin.
HUOM!
TÄLLÄ TÄYTEMÄÄRÄLLÄ TEHTYNÄ, JÄI TAMÄN MALLISISSA PASTEIJOISSA TÄYTETTÄ MUUTAMA DL TÄHTEEKSI (pakastin seuraavaa kertaa varten), JOTEN ENSI KERRALLA TEEN VAAN 0,8 KERTAISENA TÄYTEMÄÄRÄN.
Lisäksi tarvitaan voiteluun 1 kananmuna.
Ekaksi kaulitaan suorakaiteen mallinen levy...minä määritin mitoiksi 14 x 43 cm ja tasasin reunat taikinapyörällä.
Keskelle tehdään viillot ( tein ihan vaan vapaalla kädellä veitsellä leikaten, en omista mitään sarjaleikkuria) kuvan mukaisesti ja leviteään täytettä ihan kunnon paksu kerros leikatun osan päälle.
Minä voitelin päällekkäin menevät pitkät sivut kaikelta varalta kananmunalla....ja hyvin pysyivätkin kiinni.
taitellaan siis pitkät sivut täytekerroksen päälle...jonkinverran päällekkäin (eikös olekkin tarkasti sanottu)
Sitten minä humpsautin pötkylän oikein päin eli leikattu puoli päällepäin....
Ja sitten leivinpaperimitalla leikkasin pötkylän 6 osaan....ihan ei leikkauukset alussa menneet jetsulleet (näemmä ei saisi koskaan ekoja kuvata).... osiin leikkaaminen kannattaa tähdätä jo keskellä oleviin viilloksiin....
Munalla voitelu ja eikun uuniin.... paistetaan 200-225 asteisessa uunissa n. 15 min.... nätin ruskeiksi.
Kaikki eivät ole ihan samannäköisiä, vaan ei olla liian kranttuja....vastahan määää opettelen tämän mallin tekemistä.
Kanssasyöjäkin oli sitä mieltä että näitä saa tehä toistekkin...
Kommentit