Tein pitkästä aikaa täytettyjä ohukaisia/lättyjä suolaisella täytteellä. Tällä kertaa täytteeksi valikoitui jauhelihaa + tuoreita herkkusieniä + paprikaa ja tietenkin reilusti sipulia ja mausteita. Helppotekoinen ilta/yöruoka isommallekin porukalle, kun voi tehdä gratinointia/kuorruttamista vaille jo hyvissä ajoin. Minä paistoin lätyt ja täytin ne jääkaappiin jo päivällä hyvissä ajoin odotellessani vieraita... illalla selvisikin ruoanlaitosta vähällä.... varsinkin kun delegoin ohukaisten kuorruttamisen miesväelleni.... naisväki sai vain keskustella mukavia

Huomaathan, että ohje on aikamoisen iso....

Alla olevalla ohjeella tuli minulla lättyjä 18 kpl normikokoisella pannulla paistettaessa. Täytettä laitoin aika reilulla kädellä ja ohjeella tehden sitä piisasi 13 lättyyn.... loput lätyt syötiin omanahillon kera makeana herkkuna.

 

Jauhelihatäytteiset ohukaiset

Ohukaistaikina

(18 kpl isoja ohukaisia)

1,2 l maitoa

6 dl vehnäjauhoja

suolaa sopivasti (laitoin n.1½ tl ja olisi voinut olla hieman enmmänkin...kannattaa maistella taikinaa)

4 munaa

50 g sulatettua rasvaa taikinaan + rasvaa paistamiseen

 

Jauhelihatäyte

( reilulla kädellä laitettuna piisaa 13 isoon lättyyn)

400 g naudan jauhelihaa

2 isoa keltasipulia

1 rasia tuoreita herkkusieniä

1 punainen paprika

2 valkosipulin kynttä

½ kpl mustapekka juustoa

n. 100 g ruohosipulituorejuustoa tai muuta tuorejuustoa tms kosteuttamaan täytettä

suolaa

mustapippuria myllystä

paprikajauhetta

Pinnalle: juusto ( käytin turunmaata) raastettuna n. 4 dl ( enemmänkin voi laittaa)

Tee ensin ohukaistaikina. Sekoita maitoon vatkaten esim pallovatkaimella kaikki muut ainekset -> tasainen taikina. Jos aikaa on, voi taikinan antaa seistä/tekeytyä, vaan onnistuu ohukaisten paistaminen hetikin. Paista ohuita ohukaisia pannulla pienellä rasvamäärällä.

Valmista täyte. Hienonna sipulit, viipaloi valkosipulit, kuutioi paprika ja viipaloi herkkusienet. Ruskista ensin jauheliha kuumalla pannulla parissa erässä. Siirrä kulhoon odottamaan. Freesaa sitten sienet, sipulit, valkosipulit ja paprikat ja sekoita jauhelihan sekaan. Lisää mausteet ja juustot ja sekoita niin että juustot sekoittuvat, ei tarvitse enää kuumennella täytettä. Tarkista maku.

Täytä ja kääri ohukaiset haluamallasi tavalla. Kääri ohukainen niin päin että  ensin paistunut pinta on lautasta vasten ja täytetyssä siis päällyspuolella... ekana paistettu puoli on  aina kauniimman näköinen paistetussa tuotteessa.

Minä laitoin täytettä ohukaisen etuosaan ja rullasin.

Vaan voisihan täytteen levittää koko ohukaisellekin ja rullata tai vaikka taitella ensin puoliksi ja siitä vielä puoliksi....

Myös nyyttimallinen on ihan kiva. Täytettä keskelle ja kootaan reunat ylös, sulkeminen on hyvä tehdä esim. kiehuvaan veteen kastetuilla pursosuikaleilla.

Levitä juustoraaste ohukaisten pinnalle ja ruskista + lämmitä 200-225 asteisessa uunissa kunnes juustokin sulaa ja saa hieman väriä.

Ihan kaikki täytetyt ohukaiset eivät mahtuneet vuokaan gratinoitumaan, joten syötiin ne ilman kuorruttamista....ovat hyviä niinkin