Pienen annoksen aioin tehdä vispipuuroa (lappapuuroa, vatkattua puolukkapuuroa), vaan aika iso kulhollinen sitä tuli kaksistaan tuhottavaksi....

Tällä kertaa tein puuron kauramannasuurimoista ( joissa on siis osa vehnää) ja niistähän ei tule ihan niin kuohkeaa puuroa mitä tavallisista mannasuurimoista, vaan tykkään niiden karkeammasta rakenteesta.... ja aika paljon enemmän niitä saap laittaa, jotta puuroon tulee sakeutta. Totta kait puuron voi tehdä myös ihan tavallisista mannasuurimoista ja niitähän piisaakin 1½ dl/litralle nestettä. 

Vispipuuro ( kauramannasuurimoista)

1 litra vettä

3 dl puolukkasurvosta

n. 1½ dl sokeria

1 rkl vanilliinisokeria

2½ dl kauramannasuurimoita ( tai tavallisia mannasuurimoita 1½ dl)

ripsaus suolaa

Mittaa teräskattilaan vesi, puolukkasurvos ( tai puolukat), suola ja sokeri ja anna seoksen kiehua n. 5 minuuttia. Vatkaa mannasuurimot kuiviltaan seokseen esim. pallovatkaimella vatkaten. Kypsennä puuroa n. 10 minuuttia välillä pohjaa myöten sekoitellen, ettei se pala pohjaan.  Lisää puuroon keittämisen jälkeen vanillliinisokeri. Jäähdytä puuro ja vatkaa sitten kuohkeaäksi seokseksi.

Verestelin tämän puuron tiimoilta myös 70 -luvun kyläkoulumuistojani. Meillä oli aikoinaan pienessä kyläkoulussa aika usein ruokana  puolukkapuuroa ja se syötiin ilman vatkaamista lämpimänä leivän kanssa oikeana lounasruokana. Välillä oli ruisjauhoilla suurustettua puolukkapuuroa. Siihen aikaan oppilaiden piti viedä koululle tietty määrä puolukoita talven varalle. Kuinkahan moni nykyajan koululainen tyytyisi moiseen ruokaan ja keräisi koululle marjoja