Vaihtelua marja-ja hedelmäleivoksiin/piiraisiin...itselläni ainakin niitä kun tulee tehtyä useinmiten...
Jo muutamia vuosia sitten bongasin näiden ihanien marenkisten suklaaleivosten/piirakan ohjeen Juhlattaren blogista....
Alla olevalla ohjeella ei tule ihan pellillisen kokoista makeaa levyä, joten minä teen ohjeen 1,3 kertaisena (50 cm leveän uunin pelti) tai jopa 1,5 kertaisena 60 cm leveän uunin pellille...tai sitten minä vaan tykkään muhkeammasta piirakasta/leivoksista
Tässä ohje kuitenkin sellaisena mitä se alunperin Juhlattaren blogissa on ollut.... ja monien muiden blogileipureiden myös, sillä aika monet ovat ihastuneet tähän....
Jäälauttaleivokset
pohja:
200 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 kananmunan keltuaista
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä, maitoa tai kermaa tai vaikkapa punssia, rommia
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
2 tl vanilliinisokeria
taikinan päälle:
200 g suklaata ( jopa enemmänkin -> 250 g... sekä tumma että vaalea ja kaikki siltä väliltä käy...)
marenki pinnalle:
3 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
Valmistaminen
Erottele keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää kananmunat vaahtoon yksitellen, koko ajan vatkaten. Lisää joukkoon neste ja jauhoseos, sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina jauhotetuin käsin pellille leivinpaperin päälle, lähes pellin kokoiseksi ohueksi levyksi.
Hienonna ( veitsellä rouheaksi) tai paloittele suklaa ja levitä taikinalevyn päälle. Painele suklaat kunnolla taikinaan, että palat pysyvät paikoillaan kun levität marengin.
Vaahdota valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Levitä marenki pohjan ja suklaan päälle, paista 175 asteisessa uunissa n.30 minuuttia ( tarkista että pohja on varmasti kypsä) Anna jäähtyä ihan kylmäksi ja leikkaa sitten halutun kokoisiksi paloiksi.... runsaalla suklaalla laitettuna on ihan hyvän makeaa , joten älä leikkaa turhan isoja paloja...
Minusta jäälauttaleivokset ovat parhaita jääkaappikylminä tai jopa hieman kohmeisina.... monet ovat sitä mieltä ettei nämä sovi pakastettaviksi....en ole huomannut mitään haitaa siitä olevan
Kommentit