Viime viikonloppuna sain määhäni, että on tehtävä luumuclafoutista eli ranskalaista luumupaistosta ( oikeahan tehdään ymmärtääkseni kirsikoista). Tutkailin netistä löytyviä ohjeita huuli ymmyrkäisenä.... kovin oli saman kokoisissa ohjeissa ainesuhteet erilaiset....lähinnä jauhojen ja sokerin määrät. Pienimmillään jauhojä laitettiin ½ dl ja suurimmillaan 1½ dl  muutoin suurinpiitein samankokoiseen annokseen....lisäksi oli tietenkin niitä ohjeita mihin ei tule jahoja ollenkaan.  Minä otin suomalaisittain Pirkan ohjeen ohjenuorakseni ja sitä pikkasen muutin... tiedä sitten menikö huonompaan vai parempaan suuntaan

Luumuclafoutiksen ohje on muunnos tästä Pirkan ohjeesta.

RANSKALAINEN LUUMUPAISTOS ELI CLAFOUTIS

(4 annosta, à 150 g)

Ainekset:

   


300 g kypsiä luumuja + ½ dl sokeria päälle
1-2 rkl voita tai margariinia
2 kananmunaa
4 rkl sokeria
2 dl ruokakermaa ( laitoin puolet maitoa)
1/2 dl vehnäjauhoja ( laitoin3/4 dl)
1 tl vaniljasokeria
ripaus muskottipähkinää ( en laittanut)
 
 Pinnalle tomusokeria

1. Poista luumuista kivet ja paloittele ne neljään osaan. Voitele (neljä pientä annosvuokaa tai) yksi iso matala uunivuoka. Asettele luumut vuokiin, ripottele sokeri päälle ja anna tekeytyä väh. 15 min.

2. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää ruokakerma + maito. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokiin luumupalojen päälle.

3. Paista reilussa 175 asteessa n. 30 minuuttia. Tarkista vuoan keskeltä että on kypsää...eli tökkäät veitsen seokseen ja kun siihen ei enää tartu taikinaa, on kypsää sisältäkin. Koristele tomusokerilla. Tarjoa lämpimänä esimerkiksi vaniljajäätelön tai vaikkapa vaniljakastikkeen kera kanssa.

Eipä tästä oikein päältäpäin näy millaista on

Lue täältä mitä ruoanvalmistuksen nettikirja kertoo clafoutiksesta.

Kyllä meillä tämä ihan syötyä tuli vapaaehtoisesti, en vaan oikein ymmärrä tämän jälkkärin hienoutta ja hyvyyttä .... kenties kokeilen seuraavan kerran ilman jauhoja tehtävän kirsikkaversion.