Kodin kuvalehdessä ollut pullaohje herätti heti kiinnostuksen. Yksi syy kiinnostukseen oli se että kaappiin oli kertynyt aika monta pötköä mantelimassaa ja niistä pitää päästä eroon....

 

Minä tykkäsin näistä pullista. Ovat ehdottomasti parempia ihan kylminä. Kannattaa kokeilla...

Mehevät vuokapullat ( mantelimassa-omenatäyte)

Ainekset:

noin 12 vuokapullaa tai 1 kakku

2 ½ dl maitoa
½ pkt (= 25 g) tuorehiivaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
6–8 dl (puolikarkeita) vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia

Täyte
2 rkl pehmeää voita tai margariinia
150 g mantelimassaa
1–2 omenaa
2 rkl sokeria
2 tl kanelia

Voiteluun
munaa (mantelilastuja)

Koristeluun
tomusokeria

Valmistusohje:
 
Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen maito. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma.
Lisää jauhot vähitellen, aluksi esimerkiksi puuhaarukalla vatkaten, jotta taikinaan sitoutuu ilmaa. Alusta taikinaan jauhoja hyvin vaivaten. Lisää huoneenlämpöinen rasva alustamisen loppupuolella.
Kun taikina ei enää tartu käsiin tai kulhoon, peitä taikinakulho liinalla ja nosta lämpimään vedottomaan paikkaan kohoamaan. Kohota kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois.
Kauli taikina suorakaiteen muotoisiksi levyiksi (40 x 25 cm).
Sekoita rasva ja mantelimassa tasaiseksi tahnaksi ja levitä se levylle.
Kuori ja poista omenoista siemenkota. Leikkaa omenat kuutioiksi ja ripottele taikinalevylle kanelin ja sokerin kanssa.
Kääri levy pituussuunnassa rullaksi.
Leikkaa taikinarulla terävällä veitsellä noin 4 cm:n paloiksi ja nosta ne voidellun muffinivuoan koloihin tai paperisiin muffini- tai pullavuokiin.
Kohota noin puoli tuntia, voitele munalla ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Vinkki! Tee pullien sijaan mehevä bostonkakku. Leikkaa rulla terävällä veitsellä noin 5 cm:n paloiksi. Voitele ja korppujauhota tasapohjainen (irtoreunainen) kakkuvuoka. Nosta kääröpalat leikkuupinta ylöspäin väljästi vuokaan. Kohota liinan alla noin 45 minuuttia. Voitele kohonnut kakku munalla ja ripottele pinnalle halutessasi mantelilastuja. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Kumoa kakku lämpimänä vuoasta, käännä paistopinta ylöpäin ja jäähdytä liinan alla.
 

Ohje kopsattu Kodin kuvalehden sivuilta.