Kukkakaaligratiini on aina ollut lempparigratiini ja nimen omaan tällä vanhalla tavalla tehtynä. Eli keitetty kukkakaali kuorrutetaan sakealla valko-/juustokastikkeella.

1855738.jpg

Vanhan ajan kukkakaaligratiini

1 pieni kukkakaali

vettä ja suolaa kukkakaalin keittämiseen

Kastike:

2 rkl vehnäjauhoja

25 g rasvaa

n. 2  dl maitoa ( laitoin ihan pikkasen tilkan enemmän, kastike saa olla sakeaa)

suolaa, valkopippuria myllystä

1 dl juustoraastetta ( jätä osa päälle)

Lohko kukkakaali ja keitä lohkot suolalla maustetussa vedessä napakan kypsiksi. Valuta vesi pois ja laita kukkakkaali uunivuokaan.

Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot, sekoita, lisää neste ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Lisää juustoraaste ja mausteet. Älä enää keitä.

Kaada kuuma kastike kukkakaalien päälle ja ripottele vielä juustoraastetta päälle. Gratinoi 225 asteessa tasalämmöllä (tai käytä uunin grillivastusta) Gratiini on valmista kun pinta on saanut ruskean värin. Varo ettei kärvähdä!

Huom! tällä ohjeella ei kuorrutuskastiketta tule kovin runsaasti, koska minä EN tykkää sellaisesta gratiinista, että kukkakaalit killuvat löysässä runsaassa kastikkeessa ( kenties vielä juoksettunutkin)

1855736.jpg

Tämän näköiset gratiinit olivat mennessään uuniin.... nämä astiat on n. 25 vuotta sitten ostettu Kreikasta.