Muutamia viikkoja sitten eräässä laivakokin työstä kertovassa ohjelmassa valmistettiin skottimunia. Googlasin sanan skottimunat ja vaihtoehtoja rupesi löytymään, ihan liiankin kanssa... viiriäisen munista tehtyjä.... makkaramassalla päällystetyjä munia jne... Minä kokeilin ihan vaan maatiaisversiota eli kananmunia ja lihamurekemassaa = skottimunat
Skottimunat
( 5 - 6 kpl)
0.75 dl korppujauhoja
1½ dl vettä
400 g jauhelihaa
1 rkl perunajauhoja
1 muna
suolaa
rouhittua mustapippuria
valkosipulia
paprikajauhetta
aromat-seosta
1- 2 rkl sinappia
2 rkl ketsuppia
lisäksi tarvitset täytteeksi keitettyjä kananmunia 5 - 6 kpl
leivittämiseen vehnäjauhoja, raakaa munaa ja korppujauhoja
öljyä paistamiseen
Valmistaminen:
Munien keittäminen
Munat + kylmä vesi laitetaan kattilaan ja siitä kun vesi alkaa kiehumaan lasketaan kypsymisaika 8 min. Kiehuva vesi kaadetaan pois ja munat laitetaan kylmään veteen jäähtymään. Munat kuoritaan.
Murekemassan valmistaminen
Vesi + korppujauhot turvotetaan muutama minuutti, lisätään kaikki muut ainekset ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Minä en käyttänyt tällä kertaa murekemassassa sipulia, mutta tietenkin sitä voidaan lisätä seokseen.
Jaetaan murekemassa 5 tai 6 osaan ja muotoillaan kustakin osasta pyöreät levyt, keskelle kananmuna ja ummistetaan niin että kananmuna jää kokonaan piiloon. Itse käytin ihan tavallista ruokaveistä apuna.
Sitten munat leivitetään eli kastetaan ensin vehnäjauhoissa, sitten raakassa kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhossa... tässä vaiheessa tuntui ettei skottimunista tule mitään.. muttakun leivitettyjen munien muotoa paranteli taas veitsellä niin usko palasi...
Seuraavaksi munat paistetaan öljyssä paistinpannulla ruskean pinnan saamiseksi ja laitetaan jälkikypsymään uuniin noin 200 asteeseen 20 - 30 min. Joissakin netistä löytyneissä ohjeissa skottimunat käsketään uppopaistaa kypsiksi asti öljyssä... mutta minä tein niin kuin laivakokki ohjelmassa...oli helpompaakin , koska laitoin vene/lohkoperunat samaan uuniin kypsymään...
vasemman puoleinen skottimuna odottelee jo kypsymään pääsemistä leivitettynä .... oikealla alkuasetelma skottimunan valmistamisesta...
Me söimme skottimunien kanssa veneperunoita/lohkoperunoita, ohje löytyy täältä, keitettyjä porkkanoita ja maissia sekä kylmää punajuurikastiketta, ohje löytyy täältä.
... minä paistoin osasta murekemassaa ihan tavallisia lihapullia toista ruokaa varten (laitoin pakastimeen)
Kommentit