1260251.jpg

Herkkupullat

(noin 20 kpl)

taikina:

25 g hiivaa

75 g voita tai margariinia

2½ dl maitoa

½ tl suolaa

3/4 dl sokeria ( tuo luku on siis 0.75 dl)

1½ tl jauhettua kardemummaa

noin 6 dl vehnäjauhoja

täyte:

1 dl jauhettua hasselpähkinää

75 g voita tai margariinia

3 rkl sokeria

voiteluun: munaa

pinnalle: raesokeria

Pullien teko:

- taikina: sulata rasva ja kaada maito samaan astiaan ja kuumenna seos käden lämpimäksi, kaada seos kulhoon missä on hiiva murennettuna ja mausteet, alusta vehnäjauhoilla PEHMEÄKSI taikinaksi, pullista tulee sitä parempia mitä pehmeämmästä taikinasta ne tehdään...  kohota taikina lämpimässä paikassa noin ½ tuntia tai laita johonkin astiaan lämmintä vettä ja sen päälle taikinakulho peitettynä, niin taikina kohoaa nopeammin

- valmista täyte, pehmitä rasva sähkövatkaimella ja lisää pähkinäjahuhe ja sokeri ja vatkaa vielä helposti levittyväksi vaahdoksi/tahnaksi

- kaulitse kohonnut taikina levyksi (noin 70 cm kertaa 30 cm), levitä täyte, taittele levy kolmin kerroin ja leikkaa pulla-aihiot KATSO KUVA....letitä ja ummista pulliksi

- kohota pullat hyvin

- voitele munalla ja koristele raesokerilla ja paista 200 - 225 asteessa noin 15 min... tarkkaile paistamisen aikana etteivät paistu liian tummiksi.

- tällä ohjeella tehtynä pullista ei tule kovin makeita

Kuvia herkkupullien tekovaiheista....

1260208.jpg

... kaulitse levy ( jauhoja reilusti alle, ettei tartu aluseen kiinni) ja levitä sille täyte

1260207.jpg

... taittele kolmin kerroin ... eli kuvassa näkyvä taikinan yläreuna taitetaan vielä alaspäin...

1260211.jpg

... leikkaa veitsellä kuvan osoittamalla tavalla....

1260214.jpg

... letitä jokainen pulla yksitellen ihan tavalliseen tapaan.. eli reunalta säie aina keskelle päin...oikealla valmis pulla jo ummistettuna...

1260218.jpg 

 .. tämän epämääräisen kuvan olisi tarkoitus ehdottaa hyväksi todettu ummistamistapa eli kuvassa pulla on YLÖSALAISIN  ja pohjapuolelta nipistetään reunat toisiinsa... jos reunat laittaa vaan päällekkäin niin pullat menevät helpommin paistamisvaiheessa kumoon... 

...minä teen tuon ummistamisen niin että pulla on vasemmassa kädessä ylösalaisin ja oikealla nipistän kiinni... sorry, mutta en saanut kuvattua sellaista, eikä kotona ollut muita sillä hetkellä ....  EIKÄ TÄMÄ OLE VAIKEAA; MUTTA SE ON TÄRKEÄ VAIHE PULLIEN MUODON KANNALTA... 

1260213.jpg

... kohonneista pullista kannattaa vielä tarkistaa ovatko pysyneet muodossaanja jos joku on kellahtanut niin se kannattaa suoristaa ennen voitelua.... ja sitten munalla voitelu ja raesokeri päälle ja uuniin keskiosaan paistumaan...

1260226.jpg

...reilun varttitunnin jälkeen meillä onkin sitten kauniit pystyssä pysyneet komiaksi paistuneet herkkupullat valmiina.... tai sitten ei... jos joku pulla sattuisikin kellahtamaan/vinksahtamaan, niin makuhan se tärkein on ja seuraavalla kertaa ( jos sellainen tulee) tietää olevansa tarkempi...

.... jos et tykkää hasselpähkinän mausta, niin mantelijauhekkin passaa täytteeseen oikein hyvin...